Ing. Jaroslav Faltýnek

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2017 19:54:00

Budu se bránit všemi dostupnými právními prostředky

Budu se bránit všemi dostupnými právními prostředky

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 9. 2017 k žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka

 Ještě jednou hezké dopoledne, dámy a pánové.

Já bych ještě řekl pár slov - omlouvám se, já jsem běžel po schodech, abych to stihl. (Je udýchaný.) Když jsem tady hovořil o tom, že já sám aktivně se postavím k tomu procesu vydávání a budu hlasovat pro své vydání, tak bych chtěl v této souvislosti samozřejmě říci, že současně - a to je moje právo - se budu bránit všemi dostupnými právními prostředky v nadcházejícím procesu, který patrně bude následovat a budu samozřejmě prosit a žádat, aby ten proces byl co nejrychlejší, aby k očištění došlo co nejdříve. To jsem považoval za důležité zde sdělit.

Říkám to, protože bych chtěl říci pár slov, nebo přečíst kousíček stenozáznamu 41. schůze Poslanecké sněmovny z 11. 7. 2012, kdy byla poměrně velká debata o vydávání Vlasty Parkanové, tehdejší ministryně. Kolega Kalousek, který tady bohužel není, poměrně dlouho, několik hodin, hovořil a diskutoval. Mě tam zaujala pouze krátká pasáž. Já se omlouvám, není to obstrukce, nebudu zdržovat, pouze tu pasáž přečtu, která je určitou paralelou s tou dnešní debatou.

Cituji: "A teď mi dovolte, abych se vyjádřil velmi krátce ve dvou oblastech k projednávanému bodu. Dovolíte-li, a budu chápat, když se mnou někteří z vás nebudou souhlasit, dovolím si rozdělit ty, kteří budou hlasovat pro vydání paní Vlasty Parkanové, do dvou skupin, na ty, kteří se domnívají, že poslanecká imunita už nepatří do 21. století, že více než dvacet let po převratu by neměla existovat, že bychom měli tak věřit justičnímu systému a systému orgánů činných v trestním řízení, že bychom se neměli obávat toho, že ten či onen zákonodárce bude účelově šikanován tím, že orgány činné v trestním řízení požádají o jeho vydání. Já nerozumím panu místopředsedovi Zaorálkovi, kdy on tady v roli intelektuála říká, že imunita má zabránit tomu, aby výkonná moc poutala tu moc zákonodárnou. Já totiž nevím, jak se to dá jinak udělat než tím, že orgány činné v trestním řízení požádají o vydání toho či onoho poslance. V tom je smysl trestní imunity, to se jinak udělat nedá. To teď projednáváme. Jaké jiné spoutávání ve svých snech spřádáte, pane místopředsedo? To snad ani si nedovolím uvažovat.

Ale toto je jediný institut. Orgány činné v trestním řízení požádají o vydání poslance. V té žádosti buď jsou pravdy, nebo jsou tam objektivní nepravdy. Podle toho, jestli jsou tam pravdy, nebo alespoň pochybnosti, Sněmovna vydává. Pokud jsou tam objektivní nepravdy, zcela objektivní a doložitelné nepravdy, tak by se Sněmovna alespoň měla zamyslet, jestli to náhodou není účelová šikana. Nicméně ti, kteří nevěří vůbec v institut poslanecké imunity a říkají, pokud se policie až do této míry bude mýlit, anebo bude účelová, tak nějaký ten následný krok bude dostatečně účinný a opravný, tak zrušme imunitu, a proto vydejme Parkanovou, tak těm rozumím. Pak je druhá skupina, která se domnívá..." A tak dále. Čili jenom dávám určitou paralelu tohoto vyjádření kolegy Kalouska z 11. 7. 2012, kdy v podstatě zpochybňoval žádost policie o vydání Vlasty Parkanové.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama