Ing. Jaroslav Míth

  • ODS
  • Praha 4
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2018 5:29:00

Maďarsko patří Maďarům a ne Bruselu

Maďarsko patří Maďarům a ne Bruselu

Od zahájení disciplinárního řízení proti Maďarsku už uplynul nějaký čas, ale mně stále nedává klidně spát. Přemýšlím, co tím Evropská unie vlastně sleduje.

Loni na podzim potkal stejný osud Polsko, teď Maďarsko a člověk se musí ptát, kdy přijde na řadu Česká republika anebo Slovensko. Jak prospěje k tolikrát avizovanému „sjednocení“ EU to, že bude Brusel mentorovat jednoho člena Visegrádské čtyřky za druhým? Chce snad Brusel, aby počet euroskeptiků v zemích bývalého východního bloku ještě narostl?

V posledních měsících se opravdu zdá, jako by hlavním cílem Junckera a spol. bylo přihrávat politické body tu Putinovi, tu zase svým odpůrcům přímo z lůna Evropské unie. Po téměř roce, kdy bylo peskované Polsko, je zase jedna vláda v Evropě líčena jako ta nejhorší na světě. Nejde o žádnou konstruktivní kritiku, ale o ponižování. Někde jsem se dočetl, že situaci v Maďarsku popisovala nějaká europoslankyně z krajně levicové strany v Nizozemsku. To mi hlava nebere. Přece muselo být jasné, že taková zpráva nemůže být objektivní.

Je to stejné, jako kdyby komunisté poslali před rokem 1989 Vasila Biľaka do Ameriky, aby o ní napsal nějakou hodnotící zprávu. Jak by asi dopadla? Američanům by nasadil psí hlavu a naprosto je odepsal. Ale ono vlastně vůbec nejde o nějakou zprávu. Jde o to, že Evropská unie pořád víc a víc zasahuje do vnitřních záležitostí jednotlivých členských států. Obvykle za hlasitého potlesku tamější opozice, která se chce dostat zpátky k moci. V Maďarsku ani v Polsku to však žádné velké body pro opozici nenese. Právo a spravedlnost i FIDESZ s velkou převahou dominují.

Osobně nechovám k současné Babišově vládě žádné sympatie. Přeji si, aby skončila třeba hned dnes a vystřídala ji vláda, kde bude hrát hlavní roli pořádná pravicová politika. Ale pro to, aby se tak stalo, nepotřebuji žádné zásahy z vnějšku, z Evropské unie. My prostě dokážeme a musíme umět dokázat udělat si pořádek u nás doma sami. Není vůbec potřeba, aby psal zase nějaký „moudrý“ europoslanec tendenční hodnotící zprávy na Českou republiku a bruselští úředníci poté zahájili řízení i proti nám.

Ne, určitě nepatřím k obdivovatelům maďarského premiéra Orbána. Nicméně každá akce přináší reakci. A právě pokrokářská a silně intervencionistická politika Bruselu vůči národním státům nechává politiky, jako je Orbán, ale i Babiš, vyrůst. Prostě a jednoduše. Když se bude Brusel starat o blaho občanů, nikoliv se je snažit řídit a tlačit k pokrokářskému utopickému světu, nebudou sílit euroskeptické tendence a nebude potřeba zasahovat ani proti Orbánově politice.

Nechme maďarské voliče, aby rozhodli o osudu vlády Viktora Orbána sami. Čím více jim Brusel bude cpát, co mají dělat, tím méně budou vnímat realitu a půjdou slepě za Orbánovým přitvrzováním politiky. A pokud mě paměť neklame, před půl rokem mu dali velmi silný mandát na další volební období. Proč si europoslanci myslí, že jsou chytřejší než maďarští voliči? Proč si myslí, že vědí lépe, co je dobré pro obyvatele Maďarska?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama