Ing. Jaroslav Míth

  • ODS
  • Praha 4
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2019 10:45:00

Proč jsme uměli reagovat na vypuštění Sputniku a Čchang–e4 nás nechává v klidu?

Proč jsme uměli reagovat na vypuštění Sputniku a Čchang–e4 nás nechává v klidu?

Letos přistála na odvrácené straně Měsíce čínská robotická sonda Čchang – e 4, ale nechalo nás to v trestuhodném klidu, žádná reakce vyspělého Západu se nekoná. EU raději řeší zákaz uchošťourů a svobodnou volbu pohlaví od 12 let.

Když před více než šedesáti lety vypustil SSSR do vesmíru první družici Sputnik, byl to pro Západ a hlavně USA šok. Byla z toho zpráva na prvních stranách novin, palcové titulky. Překvapení, až šokovaní Američané nevěřícně četli noviny, poslouchali rozhlasové zprávy, lidé se shlukovali na ulicích a vášnivě diskutovali o této události.

Šok to byl velký a pochopitelný. Kosmické technologie jsou využitelné i ve vojenství. Západ již dříve ztratil svůj jaderný monopol, nyní SSSR začal vítězit v technologii schopné rychle a takřka nezastavitelně dopravit jaderné zbraně kamkoli na Zemi.

A jaká byla reakce Západu, resp. USA? Masivní investice do vesmírného programu NASA, radikální podpora technického vzdělání.

Během několika málo let se karta obrátila. Ukázala se převaha Západu, převaha demokracie a kapitalismu. Již za dvanáct let SSSR prohrál závod o Měsíc. Záběry amerických kosmonautů procházejících a projíždějících se po Měsíci, to byla ta nejlepší prozápadní propaganda. Byla to viditelná ukázka úspěchu, ukázka předností a vítězství Západu.

A od letu Sputniku neuběhlo ani 35 let a Sovětský svaz se zhroutil a rozpadl, Studená válka skončila jasným vítězstvím Západu.

Na začátku letošního roku přistála na odvrácená straně Měsíce čínská robotická sonda Čchang – e 4. Z hlediska demonstrace technologických schopností jde o čin srovnatelný s vypuštěním Sputniku.

Tato zpráva však v médiích zcela zapadla mezi balastními informacemi typu, co právě řekl Zeman nebo jak si hvězdička z televizního seriálu koupila nové plavky. Žádný šok či alespoň pozdvižení se nekonalo. Že bychom se již s čínským nástupem v nejmodernějších technologiích smířili?

A reakce u nás v EU? Žádná. Pokud nemáme na mysli zákaz ušních šťourátek, svobodnou volbu pohlaví od 12 let a podobné nesmysly.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama