Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2011 18:46:25

Daňová nereforma – parodie daňové spravedlnosti

Daňová nereforma – parodie daňové spravedlnosti

Komentář poslance Parlamentu ČR a stínového ministra KSČM pro resort financí Jiřího Dolejše k daňové reformě.

Vláda Petra Nečase koncem léta představila svoji očekávanou daňovou reformu k lednu 2013. Má jít o vrchol snažení české pravice v této oblasti od roku 1993. Ve skutečnosti o tak zásadní reformní změnu zdaleka nejde. Spíše jde o pokračování problematických úprav daňového systému, k nimž patří i již předložené bolestivé zvýšení DPH. K návrhu vlády se nepřihlásila ani tripartita (výhrady měli odboráři i zaměstnavatelé).

České ekonomice tyto změny nepomohou – nezvýší ani hospodářský růst, ani nepomohou veřejným rozpočtům. Kritika přichází nejen od levicové opozice, ale i na pravici zaznívají hlasy, že o skutečnou reformu vlastně moc nejde. Ve svém celku nebude vládní návrh nejen pro stát, ale ani pro většinu lidí nijak výhodný.

Změna ve správě veřejných financí přináší zejména centralizaci daňových úřadů a správy sociálního zabezpečení (zavedení jednoho inkasního místa - JIM). Jednodušší formulář jistě lidé přivítají, ale hlavní problém správy berní je spíše ve výkladové složitosti daňových zákonů a velkých nedoplatcích a únicích. Vznik tzv. JIM bude stát nemalé náklady a také nejspíš znamená propouštění části zaměstnanců.

To, že vláda po krátké době opouští nepromyšlený experiment se superhrubou mzdou, je spíše přiznáním předchozí chyby. Původní propočet daně z příjmu fyzických osob jen vnášel spolu se stropy na odvody do systému nežádoucí degresi. Průměrné efektivní zdanění práce se tímto krokem nezmění, když místo 15 % ze superhrubé mzdy se bude odvádět 19 % z hrubé mzdy.

Protože se zvýší daňové slevy na dítě, tvrdí vláda, že se zaměstnancům v průměru mírně zvýší čistá mzda. Ovšem je třeba také zohlednit eskamotáž se sociálním pojištěním, nemluvě o dopadech růstu DPH. Zaměstnancům se zvýší odvod na zdravotní pojištění ze 4,5 % na 6,5 % a o tuto částku se sníží odvod zaměstnavatelům. Ti tak ušetří jen tehdy, když svým pracovníkům nebudou zvyšovat hrubou mzdu (aby se jim nesnížil čistý příjem).

Daň z příjmu se zvedne OSVČ, kterých se superhrubá mzda netýkala, těm ale budou odvody na pojištění sníženy sjednocením sazby se zaměstnanci (dosud platili 29 % z poloviny zisku). V budoucnu jim ale také budou kráceny nároky na penzi. Zatím OSVČ zůstanou daňové paušály, které ministr Kalousek ještě nedávno zvažoval pokrátit.

V dani z příjmu je také nově řešeno zdanění loterií – zavádí se jednotná sazba 20 % a ta se odvede do státního rozpočtu. Ovšem představa, kolik miliard korun bude takto získáno, je značně nereálná. Různé typy her mají různou výtěžnost a některé loterijní firmy odváděly na veřejně prospěšné účely 20 % už nyní. A také se mohou tyto firmy přemístit daňově mimo republiku.

Původně si pravice hodně slibovala od zrušení různých daňových výhod. Z více než sto výjimek ale nakonec vláda zrušila jen některé vybrané. Zachovány zůstanou nejen investiční pobídky, ale také možnost odečíst od daňového základu úroky z úvěrů na bydlení (podstatná část splátek jde přitom právě na úroky). Zcela zrušeno má být zdanění dividend (výpadek cca 5 mld. korun). U darovací daně místo dosavadní progrese přijde jedna sazba na velké i malé majetky. A tak zatímco práce a zejména spotřeba se zatěžují daněmi, zdanění kapitálu zůstává stranou (ČR je i v čele odporu vůči zavedení evropské daně na finanční transakce).

Nyní mají být zrušeny především tzv. zaměstnanecké benefity (režijní jízdenky, stravenky, závodní stravování, plnění z FKSP apod.). Kritiku odborů za tento krok má zmírnit daňový paušál na výdaje pro zaměstnance 3000 Kč ročně, na zaměstnance s nízkými příjmy by to mělo podobu daňového bonusu. A tak dopad zrušení těchto benefitů na rozpočet nakonec vůbec kladný nebude.

Ve věci stravenek nejsou koaliční řady zrovna jednotné – zrušení této úlevy odmítají nejen Věci veřejné, ale názory se různí i v řadách ODS. Dotýká se nejen strávníků, ale i firem prodávajících stravenky a samozřejmě restaurací. Ministr Kalousek sice straší, že by nejednota ve věci stravenek znamenala konec koalice, ale pilíř daňové reformy z této věci těžko udělá.

Celkově lze říci, že za řečmi o velké reformě se skrývá nedostatek odvahy skutečně strukturálně měnit příjmy veřejných financí a spravedlivěji rozdělit daňové břemeno. Nezvýší se daňové příjmy ani státu, ani krajů a obcí a hrozí, že se veřejné rozpočty vymknou kontrole. Není proto divu, že opozice tuto reformu nejen odmítá, ale už předem upozorňuje, že pokud bude tento daňový Kocourkov přijat, tak ho zase zruší.

Jiří DOLEJŠ, poslanec PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama