Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2012 14:57:44

Ekonomická realita usvědčuje vládu

Ekonomická realita usvědčuje vládu

Vláda ČR dne 19. července 2012 projednala aktuální vývoj ekonomiky. MF ČR totiž zhoršilo svoji prognózu hospodářství. Dubnová prognóza MF ČR ještě ukazovala na růst HDP v letošním roce o 0,2 procenta, v čerstvé prognóze se již píše o poklesu o 0,5%

               Pro letošek tedy můžeme podle vlády  počítat v ČR s hospodářskou recesí. Neuškodí připomenout, že KSČM odmítala návrh letošního státního rozpočtu i pro nekvalitní prognózu jeho makroekonomických východisek. Návrh letošního státního rozpočtu totiž ještě počítal s prognózou MF ČR letošního růstu ekonomiky +2,5% HDP. Po roce se dostáváme k hodnotám vývoje HDP, které jsou o 3 procentní body níže.  Stejně jako pro rok  2009 i tehdy odmítal Miroslav Kalousek rozpočet přepracovat.  A tak je letošní rok nekonečnou sérií krizových opatření, které v podstatě nesystematicky škrtají výdaje a neustále mění a tím destabilizují i daňové prostředí. Potvrdilo se, že KSČM měla pravdu a že  rozpočtový plán na letošní rok skončil fiaskem.

        Letošní recese znamená, že už čtvrtý rok zůstaneme  pod úrovní roku 2008 a současně platí, že česká ekonomika klesá více než zahraniční Recese ekonomiky také znamená horší příjmy pro veřejné rozpočty. Výpadek ekonomického výkonu ČR vyjádřený v  hrubém domácím produktu o 0,6 procentního bodu podle materiálu bude znamenat prohloubení schodku státního rozpočtu o deset miliard korun.  K tomu lze pravděpodobně připočíst  výpadek příjmů v souvislosti  s pozastavením některých operačních programů financovaných ze zdrojů z EU.

      Konsolidační cíl na letošní rok uváděl snížení deficitu státního rozpočtu na 105 miliard korun. To ale platilo jen v případě ekonomického růstu. Vláda chce eliminovat neplánovaný výpadek rozpočtových příjmů dalšími škrty v druhé polovině roku. Miroslav Kalousek avizoval, že  šetřit by se mělo ve výdajích jednotlivých resortů. Uznává, že to bude složité. Vláda již letos v únoru zmrazila výdaje rozpočtu za 23,6 miliard korun. Ministerstvo financí proto také v červenci t.r. zhoršilo svůj odhad snižování podílu deficitu na HDP na letošní rok  ze 3 procent na 3,2 procenta.

       Premiér Petr Nečas se přesto snažil  uklidnit veřejnost, že k pesimismu není důvod. Připomněl že ČR má sedmý nejnižší veřejný dluh v EU a že výnosy českých dluhopisů (úroky, za které si naše země půjčuje), se blíží  k zemím jako je Rakousko a Německo než ke státům na periferii eurozóny. Zopakoval  svůj argument z debaty o nedůvěře vládě, že agentura Moody's  tento týden potvrdila ČR ratingovou známku A1. Agentury nás ale chválí za to, že zatím platíme dluhy i s úroky. Ale co z toho má obyčejný občan ? Nižší úroky z dluhů mohou jen přinést úspory v rozpočtové kapitole státní dluh (v řádu cca 10 miliard korun). Bezpečný přístav ale není jen o tom, kolik platíme bankám ale jak se žije lidem, jak rozdělíme břemeno krize.

       Je jasné, že s příchodem evropské recese se nesplní ani loňský střednědobý výhled. Mírný optimismus  si vláda pro další léta ale ještě udržela.  V roce 2013 má podle ní HDP růst o 1 procento (před tím ale vláda očekávala +3,3% HDP), v roce 2014 by měl zrychlit na 1,9 procenta (původně +3,9% HDP) a v roce 2015 by HDP měl stoupnout dokonce o 2,7 procenta. Přesto se má podle vlády s ohledem na aktuální prognózy deficit veřejných financí do roku 2015 snižovat pomalejším tempem. Ještě v dubnu vláda plánovala snížit deficit do roku 2015 na 0,9 procenta HDP, nyní by měl deficit klesnout jen na 1,6 procenta.  S odbory se na tohle téma vláda stále odmítá bavit, ale realita si už korekce původní konsolidační strategie prostě vynucuje.

     Původní prognóza počítala s jejich letošním nárůstem o +2,7%. Propad ekonomiky samozřejmě vede i k propadu inkasa. Snaha zalátat to zvýšením nepřímých daní ale naráží na další problém. Každý ekonom ví, že  v určitém okamžiku výběr daní už neroste ani při zvyšování daní (popisuje to tzv. Lafferova křivka). Minimálně u DPH je to dnes už viditelná praxe, žádná teorie. Kalousek ale toto odmítá a tvrdí, že Češi méně spotřebovávají ne kvůli zdražování, ale protože údajně více spoří na stáří.

      Optimismus vlády opravdu není důvod sdílet.  Recese je tady s plnou silou a to ještě zatím nevíme, jak se bude vyvíjet ekonomika velkých zemí zasažených dluhovou krizí jako je Španělsko  či Itálie.  Co je pro vztah k vádě ČR rozhodující, že její vládnutí dopady mezinárodní krize ještě zhoršuje. Splácet dluhy a dát lidem práci mže umožnit jenom hospodářský rozvoj.    A to je něco co tahle vláda nedokáže. Proto je nejvyšší čas jí vyměnit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama