Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.12.2015 6:34:00

Vánoční Zeman – klady a zápory

Vánoční Zeman – klady a zápory

Ve svém vánočním projevu byl prezident Miloš Zeman věrný sám sobě, ale konec blbé nálady vyhlašoval předčasně. Z části i kvůli svým některým provokujícím a kontroverzním názorům.

Projev měl z mého pohledu své klady a zápory, ale některé názory si myslím poněkud protiřečily a dílčí účinky asi bude těžké prostě posčítat. Prostě Zeman.

Prezident Zeman má právo na své poselství a lidé zase právo s něčím souhlasit a s něčím ne. Není ani mesiáš ani ďábel. Ocenit lze například, že si stojí konzistentně za svým, pokud jde o daňovou progresi či o majetkové přiznání. Ovšem progrese je dnes minimální a ministr financí její zvýšení odmítá. A tak pochvala celé hospodářské politiky vlády je poněkud na vodě. Tím spíš, že rozhodně nelze věřit tomu že by ona odšpuntovala ekonomiku. Oživení ekonomiky souvisí spíš se zvýšeným přísunem evropských peněz a z konjunkturou v zahraničí.

Určitě nesedí konstatování že blbá nálada skončila. Spíš se zdá že se navzdory oživení ekonomiky ta naštvanost lidí stává chronickou. Odmítnutí dlouho odkládané valorizace sociálních dávek také není zrovna o pochopení životní situace lidí, kteří jsou na ně odkázáni. Ano, obchod s chudobou i malá motivace u některých lidí existuje, ale není to jev generální. A rozhodně platí že na investice do lidí by vydělalo více zdanění oligarchů než nedopečené zákony o daňové správě.

Pokud označil za tmavou skvrnu vládní zahraniční politiky její politiku imigrační, tak je pragmatická pozice vlády možná menší zlo. Sám se o geopolitických příčinách migrace ani nezmínil, Zato spláchl celý problém nespravedlivým odkazem na sociální turistiku. Ale většina migrantů utíká opravdu před válkou a bídou. Jistě že se do Evropy (tím méně do ČR) všichni nemohou vejít a je třeba tu vlnu regulovat a zbrzdit. Heslo že naše země není pro všechny ale nepříjemně připomíná heslo Čechy Čechům. A dát naštvanosti lidí tento směr by nebylo moudré.

Vláda si bude kvitovat, že ji v první části projevu Zemana pochválil, já bych to ale označil za minimálně nadnesené. A paušální tvrdost vůči migrantům nás spíš vzdaluje od skandinávského modelu, který Zeman vyzdvihuje jako symbol výkonné solidarity. Tam běžence zpátky do války a bídy neposílají. Za to potlesk z nacionálně konzervativního kouta myslím nestojí. Shrnu-li . projev spíše agitační než státnický a jeho klady a zápory se budou těžko sčítat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama