Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2011 9:44:15

Veverky na skřipci

Veverky na skřipci

Tisková zpráva komentář poslance Parlamentu ČR Jiřího Dolejše k lavírování VV kolem dolní sazby DPH.

Ne, nechci psát o tom, že by snad někdo trápil tyto milé skotačivé hlodavce. Veverka byla dříve lovným druhem, v posledních desetiletích však došlo k razantnímu úbytku její populace, byla zařazena do Červených seznamů a začala požívat status zákonné ochrany. Lidové označení „VeVerky" (či véčkaři) se ale vžilo pro novostranu naší politické scény, pro Věci veřejné (VV). Možná v tom byl zpočátku i kus nadějí, které do nich někteří voliči ještě před rokem vkládali. Doby reklamních kampaní a marketingových triků skončily a začala šedá realita. A v ní se VeVerky už musely předvést ve skutečném světle.

Věci veřejné lákaly před volbami voliče různými programovými sliby. Místy šly až do velkých detailů, které ale už dávno vzala voda. Zdá se, že tyto své sliby vyměnily za vládní prebendy. Co už skončilo v zapomnění? Véčkaři chtěli rušit zdravotní poplatky a sloučit zdravotní pojišťovny do jedné. Nic. Podobné je to se zachováním podpory stavebního spoření nebo hypoték.

Z véčkařských ministrů ve vládě se vylíhli noví dinosauři, kteří se nemusí před těmi starými příliš stydět. Odrazilo se to již na výsledcích podzimních voleb. Zatímco na jaře dalo v euforii Věcem veřejným hlas více než půl milionu voličů, na podzim už to byl pouhý zlomek (VeVerky se nedostaly ani do Senátu, ani do Zastupitelstva hl. m. Prahy).

Odlišnost názorů jejich členů a voličů od vládní praxe napíná VeVerky na skřipec. „Plebs dole" nestojí o to, aby se jejich strana stala soukromým projektem podnikatelské galerky a svými požadavky tlačí tuto stranu více doleva. Odpovědí je eskamotáž kolem vnitrostranické přímé demokracie (uplatňované přes internet), kterou si VeVerky tak rády dávají do svého štítu.

V nedávném závazném referendu na téma DPH vedení VV vlastní straníci na internetu sdělili, že nejsou za sjednocení sazeb DPH a že tudíž mají ve vládní koalici prosazovat zachování snížené sazby pro základní potraviny. Připomínám, že v daňové oblasti měly Věci veřejné jasně napsáno ponechat pro následující dva roky sazby DPH na 10 a 20 %. Naproti tomu slibovaly zavést progresi u daně z příjmu fyzických osob pro nejvyšší příjmové skupiny, konkrétně 25 % pro hrubé příjmy nad 1,74 milionu ročně. Protože ale ostatní vládní strany odmítají návrat k daňové progresi přímých daní a na zvyšování daní trvají (aby získaly dalších 40-60 miliard do rozpočtu), reprezentace našich VeVerek vymýšlí šalamounská řešení. Daňová progrese zůstala zapomenuta, ale zkoušejí, jak obejít svůj slib nezvyšovat DPH. Tou kličkou má být návrh, že zatím by se sjednocení sazby DPH na 19 procentech odložilo. Ve snížené sazbě by ale zůstaly jenom potraviny. Vyjednávači prý také dostali mandát případně přistoupit na zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 12 % (dříve byla 5%). Dolní sazba se využívá kromě potravin také u léků, ubytovacích služeb, knih, hromadné dopravy, kultury nebo sociální péče.

Případné zvýšení cen plynoucí ze změn u DPH by měl stát kompenzovat novými sociálními dávkami, jednorázovým zvýšením starobních důchodů a u rodin s dětmi novými slevami na sociálním pojištění nebo na dani. Z čeho, nabízí se otázka, když výtěžek zvýšení DPH by měl být směřován na pokrytí nákladů privatizace části penzijního systému.

Mnozí lidé mají rádi huňaté veverky, tyto opičky našich lesů. Pobaví i chimpunkové, americké veverky, populární díky dětským kresleným seriálům. VeVerky naší politické scény ale svým lavírováním sympatie ztrácejí. I ony se proto v nouzi nejvyšší obracejí k vyzkoušené taktice. Odvést pozornost jinam a dehonestovat své kritiky. A tak se tito „bojovníci za demokracii a s korupcí" začali najednou hlásit k myšlence úředního omezování opozice. Ministr vnitra Radek John tento týden aktivoval speciální tým ministerstva vnitra, který údajně již začal připravovat podklady pro případný zákaz KSČM. Ani konstrukcí právního nonsensu, jakým by byla žaloba státu na KSČM, ale naše VeVerky neutečou ze skřipce, do kterého se sami dostaly. A věřím, že i veřejnost by pochopila, že bezprecedentní útok na demokracii nemůže zakrýt prostý fakt útěku od vlastních volebních slibů.

Jiří Dolejš, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama