Ing. Jiří Havlíček, MBA

  • SOCDEM
  • Čáslav
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2013 13:30:45

4 roky ve Sněmovně pro mě nejsou mejdanem za veřejné prostředky

4 roky ve Sněmovně pro mě nejsou mejdanem za veřejné prostředky

Následující volby do Poslanecké sněmovny, kterých se zúčastním jako jeden z kandidátů ve Středních Čechách, budou, stejně jako každé jiné parlamentní volby, naprosto zásadní.

Nebudeme v nich rozhodovat pouze o dalším směřování našeho státu a společnosti jako takové. Nadcházející volby s sebou přinášejí otázku, jací lidé nás mají „tam nahoře“ zastupovat. Mají to být osobnosti, ke kterým máme důvěru, jež za sebou již mají nějaké výsledky, nebo vsadíme na šedivé myši, jež jsou nominovány stranickými sekretariáty jen pro to, aby nadcházející volební období strávili v zadních lavicích sálu, kde budou jen poslušně zvedat ruku pro to či ono, podle toho, co jim přikáže vedení jejich strany?

V druhé polovině října náš hlas rozhodne také o tom, zda dáme znovu šanci novým populistickým uskupením typu Věcí veřejných, nebo podpoříme zavedené politické strany jako je například Česká strana sociálně demokratická, jejichž program dobře známe a víme, co od nich můžeme očekávat.

Každé volby jsou důležité. Nejen pro voliče, ale i pro samotné politiky. Naše politická stanoviska se stávají skutečnými, až když projdou ohněm voleb. Protože mne zajímá, jak mé postoje a názory vnímá společnost, rozhodl jsem se kandidovat v podzimních předčasných volbách a usilovat o to, abych mohl spoluvytvářet naši společnou budoucnost nikoli jen jako místostarosta, ale i jako poslanec. Důvodů bylo mnoho. Jedním z těch nejvýznamnějších je pocit frustrace ze současné politické situace, se kterou se nechci jen tak smířit. Velmi mne také mrzí téměř absolutní ignorace lidí ve vztahu k politikům, mimochodem - oprávněná. Je evidentní to, že se lidé mnohdy za své volené zástupce doslova stydí, vidí je jako neschopné - v tom lepším případě, v tom horším případě jako všehoschopné polokriminálníky jdoucí do politiky jen za účelem osobního zbohatnutí. Je smutné, že lidé přestávají věřit v demokratické principy naší společnosti a uchylují se k mesiášským narychlo vznikajícím uskupením, jež nabízejí jednoduchá (a tím i líbivá) řešení složitých problémů. A není výjimkou, že poslanci napříč politickými stranami neberou svoji práci jako službu veřejnosti, ale pouze jako čtyřletou časovou periodu, po jejíž dobu trvání se nemusejí bát o práci, a chápou ji jako dlouhý a ničím nerušený mejdan, kdy se pije dlouho do noci a vstává se pozdě ráno. To jsou hlavní důvody, proč jsem se rozhodl, že lepší než proklínat současný stav je pokusit se přispět k jeho nápravě.

Spoluobčané Čáslavi, kteří mě znají, vědí, že se svoji současnou funkci - místostarosty snažím vykonávat, stejně jako všechny své funkce v minulosti, naplno a s nasazením. Práce pro lidi pro mě vždy byla zajímavou a užitečnou životní zkušeností a nikoli činností, do které bych se musel přemlouvat. Chirurg by měl chtít operovat. Politik by měl vyhledávat každodenní kontakt s lidmi, snažit se jim naslouchat a hájit jejich zájmy. Pokud něco nesnáším, potom je to lenost! Přitom poslanec by měl být také manažerem, jež má zkušenosti s řízením státních institucí a je schopný prosadit v té nekonečné úřední mašinérii svůj záměr. Poslanec nesmí být tím, kdo sedí a vyčkává, ke komu se na závěr diskuse přidá na základě toho, co mu přinese osobní benefity. Zákonodárce musí být bezpodmínečně také tím, kdo prosazuje svou představu založenou na názoru občanů a jejich potřebách, bez ohledu na to, co to znamená pro něj samotného. Ať následující volby dopadnou jakkoli, věřím, že se voliči budou uvážlivě rozhodovat také podle toho, co pro ně kandidáti udělali pozitivního v minulosti. Nejhorší by totiž bylo, kdybychom házeli do volebních uren lístky jen podle toho, kdo chce nejvíce zamést s dinosaury. To už tady jednou bylo a ukázalo se, že pocit zklamání a zmaru lidí byl mnohem větší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama