Ing. Jiří Havlíček, MBA

  • SOCDEM
  • Čáslav
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2017 22:08:00

Na operátory je třeba stále vyvíjet tlak

Na operátory je třeba stále vyvíjet tlak

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček doprovázel předsedu vlády Bohuslava Sobotku při oficiální návštěvě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

„Právě před týdnem schválil senát důležitou novelu zákona o elektronických komunikacích. Ta obsahuje i výrazné kroky pro zvýšení práv a ochrany spotřebitelů. Existuje ale dosud až mnohonásobný rozdíl mezi ceníkovými cenami datových služeb pro domácnosti a cenami pro firmy či úřady. Je proto třeba stále na operátory vyvíjet tlak i v oblasti cen pro domácnosti“, uvedl ministr Jiří Havlíček.

Jak konstatoval, ČTÚ se snaží spotřebitele ochraňovat. Inicioval vznik společné pracovní skupiny se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), která má řešit právě problematiku mobilního datového trhu. Jde o to, aby byl i ÚOHS aktivní v oblasti regulace mobilního datového trhu a lépe segmentoval trh. 

„Český telekomunikační úřad úspěšně dokončil aukce v pásmu 3,7 GHz, v níž uspěli dva noví operátoři. Existuje tak možnost přinést nové impulsy do oblasti datových služeb. Je třeba, aby ČTÚ nadále podporoval konkurenční prostředí a využil novely zákona o elektronických komunikacích k další podpoře spotřebitelů,“ dodal ministr Jiří Havlíček.

Jedním z cílů společného jednání proto byla diskuse o aktivitách ČTÚ směrem ke zvýšení práv a ochrany spotřebitelů například v oblasti jednodušší přenositelnosti čísel.  ČTÚ by též mělo využít dobrovolný závazek operátorů, že přijmou opatření v novele zákona o elektronických komunikacích dříve, než novela zákona nabyde účinnosti.

Výrazných změn se český trh v červnu dočkal i v oblasti roamingu.

„Je velkým úspěchem EU, že přechod hranice již zákazníkům mobilních operátorů nezpůsobuje další poplatky. Bohužel to ale platí jenom ve státech EU, to je třeba, aby si čeští spotřebitelé uvědomovali. Ve státech mimo unii si lidé musí dávat pozor, jaké služby využívají a za kolik, a případně si pořídili tamní SIM kartu“, uvedl k červnovému zrušení roamingových poplatků v zemích EU ministr Jiří Havlíček.

Ten dnes společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou jednal s vedením ČTÚ i o budování sítí vysokorychlostního internetu. Na svém zasedání 10. května tohoto roku vláda schválila Akční plán k provedení nedotačních opatření pro podporu a plánování výstavby sítí elektronických komunikací. Ten vymezuje okruh existujících překážek a zvýšených finančních nároků.

„Rozvoj sítí elektronických komunikací představuje širokou problematiku a doposud naráží v českém právním řádu na množství překážek. Některé z nich jsou systémového charakteru. Jejich řešení proto vyžaduje meziresortní spolupráci,“ uvedl Jiří Havlíček.

V oblasti existujících překážek bylo identifikováno celkem patnáct základních problémů. Jejich řešení se zaměří především na oblast územního plánování, rozhodování stavebních úřadů a na smluvní vztahy s majiteli pozemků. Nedostatečná koordinace staveb sítí elektronických komunikací různých investorů je totiž jedním z negativních faktorů, bránících rychlejšímu budování sítí elektronických komunikací.

Existují i finanční bariéry, ovlivňující provozování sítí elektronických komunikací, na která reagují konkrétní opatření. Jde především o potřebu možné novelizace zákona o správních poplatcích a oblast poplatků za využívání rádiových kmitočtů a za užívání veřejných prostranství. Je třeba se zaměřit i na odpovědnost obcí za hospodaření s majetkem v souvislosti s výstavbou sítí elektronických komunikací.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama