Ing. Jiří Krautwurm, Ph.D.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2018 13:30:51

Praha 11 - politici se nedohodli vůbec na ničem

Praha 11 - politici se nedohodli vůbec na ničem

Patová situace v zastupitelstvu trvá, zastupitelé nechtějí spolu jednat a pokud ano, nejsou ochotni dosáhnout shody.

Předvedli nám to dostatečně zastupitelé na svém ustavujícím zasedání ve středu 14. listopadu. Když přišlo na řadu schválení programu jednání, nehlasoval pro program nikdo, a tak bylo pro tento den vyřízeno. „Mandáty máme, ty nám nikdo nevezme, a dalšími nepříjemnostmi se přece nebudeme hned trápit.“, tak asi vycházejí ze specifika českého právního řádu zvolení zastupitelé. Zpráva z tisku lakonicky konstatuje: politici se po měsíci jednání nedohodli vůbec na ničem. Ty tam jsou předvolební sliby o rozvoji Jižního Města, transparentnosti jednání či uprostřed horkého suchého léta tolik oblíbené vodní prvky. Začíná přece mrznout, tak jaképak vodní prvky, o těch je vhodno hovořit zase až v létě, vždyť by si to volič do té doby ani nepamatoval.
Vítězem voleb je totiž neschopný a v koalici poražených se zřejmě soupeří o to, kdo zaujme jeho místo. Neschopnost společného vládnutí, ve kterém by připustil nevyhnutelné kompromisy, ale přesto udržel podstatu vlastního programu, vítěz již prokázal dostatečně.
Přesto, že by to mohlo vypadat, že z bojkotu ustavení nového vedení městské části obviňuji především vítěze voleb, rád bych tu dále připomněl pozoruhodný společný prvek oblíbený i ostatními členy zastupitelstva. Jirka odmítá jednat s Pavlem, Robertem a Petrem (i když u toho posledního to trochu chápu, protože místo Petra by bylo třeba jednat s druhým náhradníkem; ó pardon, opět zastupitelem Daliborem), Petr zase nechce jednat s Jirkou, Jakub ani Radka nebudou jednat s Robertem, a ještě že ty volby zahodil Vojtěch, přece mluvit s Vojtěchem to by nemohl už vůbec nikdo. Vždyť co by tomu řekli na václavským Václaváku? Obdobně jako ve známé televizní scénce: „Ale Úďo, to je pfece úplně noumální. Takže tam byl Kauel, Miuka, Uobeut, a s těma se pfece nemluví. Víš Úďo.“ Takhle to strany před volbami voličům avizovaly, a proto byly nakonec zvoleny. Nemluvit s někým je důležitá hodnota a důvěru voličů noví zastupitelé nemohou zklamat.
Že by se zastupitelé měli věnovat koncepční práci pro budoucnost Jižního Města? Jak naložit s celopražským územním plánováním, jaké dopravní stavby jsou či nejsou ku prospěchu naší městské části, které z nich, a to i ty v dlouhodobějším výhledu, by bylo vhodné prosazovat a které by naše zastupitelstvo mělo naopak kritizovat, jak zajistit bezpečnost v naší městské části, co se stamiliony dotací pro nešťastné věžáky Sandra a Opatov, jak ochránit obyvatele před hlukem a světelným znečištěním z nevhodně využívaných školních hřišť, co s nedostatečnou kapacitou parkování,  jaké ty  vodní prvky slibovala před volbami většina stran realizovat? I tento částečný výčet maličkostí je přece pro naše zastupitele podružný, pro Prahu 11 je důležitější, jestli Jirka nemluví s Robertem a ostatní se zase nedomluví s dalším Jirkou. Asi nějak takhle: „Ty a já Goleme, my jedině spolu budeme vládnout světu.“ vybavuje se mi zase scénka z proslulého českého filmu. Doby politických komunálních vítězství 51% jsou pryč, je potřeba akceptovat realitu. Mimochodem, moji straničtí soudruzi z HPP11 se mne před volbami zbavili také proto, že jsem ve vší transparentnosti chtěl promluvit s Rosťou o takové prkotině, jak připomínkovat návrh metropolitního plánu. K návrhu jsem byl kritický, a nakonec předložil doplňující návrh již jako nezávislý zastupitel a teze, že se má zachovat veřejná zeleň a nezahušťovat zastavěná území byla zastupitelstvem přijata. Pro mezi jinými hlasoval i Rosťa. No a takhle by to pfece nešlo, víš Uďo. 
Příští jednání zastupitelstva se očekává 6. prosince a tak nezbývá než se těšit, jakou čertovinu předvedou zastupitelé tentokrát.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama