ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2018 10:15:00

Zastropování by mělo zůstat pro členské státy dobrovolné

Zastropování by mělo zůstat pro členské státy dobrovolné

Společná zemědělská politika (SZP) po roce 2020 musí zohledňovat specifika jednotlivých členských zemí a umožnit jim flexibilitu v nastavení podmínek přímých plateb. Diskutované zastropování by mělo zůstat na dobrovolném rozhodnutí každé země.

 Shodla se na tom při zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu většina ministrů.

„Jsem rád, že většina ministrů přijala naše argumenty a shodla se, že je třeba členským státům ponechat nezbytnou flexibilitu. Jedině tak může každá země zohlednit specifické vnitrostátní podmínky a potřeby, což se u nás týká především problematiky zastropování,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Závěry předsednictví EU vyslaly signál většinového postoje a názoru členských států směrem k Evropské komisi ohledně budoucí podoby SZP. Ministr Milek zdůraznil zejména potřebné zjednodušení pravidel, snížení počtu kontrol, podporu citlivých sektorů nebo dobrovolnost finančních nástrojů.

V dokumentu předsednictví je uveden i požadavek na zachování možnosti pokračovat v SAPS (jednotná platba na plochu), evropští ministři zemědělství se shodli i na pokračování dobrovolného využívání environmentálních opatření. Komise by se podle nich měla v rámci posílení postavení zemědělců v potravinovém řetězci zaměřit na zvýšení transparentnosti trhu a posílení spolupráce producentů.

Na žádost České republiky a dalších deseti zemí se Rada včera zabývala také společným prohlášením k podpoře sladkovodní akvakultury po roce 2020. Ta je pro řadu zemí, včetně ČR, velmi důležitým tématem.

„Jde o nezpochybnitelný zdroj ryb, který nahrazuje ubývající výlovy z moří. Z pohledu životního prostředí je chov sladkovodních ryb trvale udržitelný a obnovitelný. Na venkově navíc přispívá k tvorbě a udržení pracovních míst, jeho role je v tomto nezastupitelná,“ uvedl ministr Milek.

Jedenáct států vedených Českou republikou ve společné deklaraci uvedlo, že podpora akvakultury po roce 2020 by se měla zaměřit především na inovace a investice, ale také na propagační kampaně nebo zpracování a distribuci ryb a organizaci producentů. K tomu je nutné zachovat dostatečnou finanční podporu akvakultury v rámci budoucího Evropského námořního a rybářského fondu.

Společné prohlášení včera získalo širokou podporu napříč členskými státy a Evropská komise naznačila pokračování podpory sladkovodní akvakultury i v příštím programovém období.

V současném programovém období (2014-2020) mohou čeští producenti sladkovodních ryb čerpat peníze z Operačního programu Rybářství. V sedmiletém období je pro ně alokována přibližně jedna miliarda korun, kterou mohou využít především na inovace a investice do chovu a zpracování ryb. MZe dosud registruje 571 žádostí o podporu ve výši 806 milionů korun, vydáno je 271 rozhodnutí ve výši 301 milionů korun, proplaceno 98 žádostí za 91,5 milionu korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama