Ing. Jiří Oberreiter

Nezávislý politický konzultant
  • SPOZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2018 9:15:22

Prezident M. Zeman, TV Barrandov a ČT

Prezident M. Zeman, TV Barrandov a ČT

Blog pozitivně hodnotí prezidentovo vystupování v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov, zatímco téměř žádný prostor nemá ve veřejnoprávní televizi ČT, kterou si občané více než štědře platí.

 Ve čtvrtek 6. 12. skončil pro rok 2018 pravidelný pořad Týden s prezidentem na TV Barrandov. Důvod je velmi prostý. Prezident bude na zasloužené dovolené a bude nabírat síly do dalšího, tentokrát již sedmého roku svého prezidentování.

Tento pořad je vlastně novátorským dílem generálního ředitele TV Barrandov  Jaromíra Soukupa, který se ujal i samotného moderování. Nikdy v naší historii neměl prezident republiky možnost každý týden v hodinovém pořadu odpovídat na všemožné a všetečné otázky týkající se všeho kolem nás, a to jak u nás doma, tak v zahraničí. Prezident se svým šarmem, lehkou ironií, hlubokými znalostmi, klidem i vtipem v něm prakticky „on line“ odpovídá a vysvětluje vše, co občany naší země zajímá.  Občan si ani neuvědomuje, že ho prezident vzdělává a srozumitelně mu vysvětluje i složité jevy z oblasti mezinárodních vztahů, historie, ekonomie, politiky atd. Barrandovský pořad je velice oblíbeným, lidé se na čtvrteční večer těší a pořad má trvale vzrůstající vysokou sledovanost.

Při sledování Týdne s prezidentem člověku přichází na mysl stále stejná otázka. Jakpak by v tomto pořadu obstáli ti další zájemci o prezidentské křeslo – Jiří Drahoš, M. Hilšer, M. Horáček a další. Asi by to byla smutná podívaná na lidi, jejichž ambice výrazně převyšují jejich schopnosti.

 Možná by mohl pan Soukup zvážit i možnost pozvat do podobného formátu jako je Týden s prezidentem i senátora a prezidentského kandidáta prof. Jiřího Drahoše a využít tak prodlevu do Vánoc. Určitě by této náhrady nelitoval a zcela jistě by sledovanost ještě vzrostla. Televizní diváci by jistě se škodolibým zájmem sledovali „odborné“ odpovědi prezidentského kandidáta na migrantskou vlnu, spojování české společnosti, vývoj finančních a akciových trhů, problematiku izraelsko-palestinské oblasti, záměry US prezidenta Trumpa doma i ve světě atd. Jaromír Soukup by pouze musel před barrandovským studiem ještě zajistit aspoň dvě místa pro dodávková auta s nápovědním týmem a přenosovou technikou přímo do sluchátek pana Drahoše. Byla by to sice trapárna, ale český divák by se bavil a zároveň by si uvědomoval, jak je dobře, že prezidentem je Miloš Zeman. Pořad by sice byl smutnou legrací, ale člověk by si také uvědomil, kam by nás mohl v současné složité mezinárodní situaci takový „panák na dálkové ovládání“ dovést. To by ale již nebyl vtip, ale trpká a nevratná realita.

Škoda, že tuto službu prezidentovi neumožňuje naše veřejnoprávní televize ČT, která by měla za velké peníze svých daňových poplatníků poskytovat nejen kulturní, vzdělávací, sportovní a jiné programy, ale měla by také především poskytovat objektivní informace o dění doma i v zahraničí. Téměř každý víme, že tomu tak není a informacím ČT se věřit nedá, neboť jsou zkreslené, manipulativní a ve svém celku působí škodlivě. ČT ve svých politických pořadech upřednostňuje představitele neúspěšných, ale hlučných politických ministran (STAN, TOP 09,..), které zve do všech možných diskuzních pořadů, a které vyúsťují v deformovaný pohled na realitu. Bohužel, ani prezident republiky nemá v ČT prostor pro své názory. A pokud se do televize při významných událostech přece jenom dostane, nezřídka dojde k výpadku elektrické energie či selhání některého z přenosových agregátů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama