Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2018 21:14:00

Pozdrav STEMu delegátům sjezdu ČSSD

Pozdrav STEMu delegátům sjezdu ČSSD

Upozorňoval jsem po volbách několikrát, že seriózní a obvykle dosti přesné agentury pro výzkum veřejného mínění, budou přicházet s jinými čísly, charakterizujícími volební preference sociální demokracie, nežli jsou čísla neumětelské agentury CVVM.

Jen tak mimochodem, v minulém týdnu, v průzkumu CVVM byla ČSSD třetí nejúspěšnější stranou, s 12,5% preferencí. Upřímně, v situaci, kdy se za čtyři měsíce, jež uplynuly od voleb, v politice ČSSD prakticky nestalo nic pozitivního a strana jen přešlapuje na místě, je toto číslo nehorázně přemrštěné. To musel vědět každý, kdo se alespoň trochu profesionálně průzkumy veřejného mínění zabývá. Nyní přišel průzkum, obvykle mnohem přesnější agentury STEM, který stanovil momentální volební preference ČSSD na 7%, což tuto stranu řadí na šestou pozici v pelotonu politických stran. Za ČSSD jsou vlastně už jen TOP 09 a také Starostové, kteří by ovšem podle tohoto průzkumu pětiprocentní hranici hlasů voličů stanovenou pro vstup do sněmovny, nepřekonali.

Vedoucím pelotonu stran je i nadále hnutí ANO s 32,5% preferencí. Zdá se, že i toto číslo odpovídá obecné náladě ve společnosti. Připomínám ještě průzkum obvykle nejpřesnější agentury pro výzkum veřejného mínění, TNS Kantar, pracující pro ČT, která před několika týdny zveřejnila výši volebních preferencí ČSSD na úrovni 5,5%.

V každém případě průzkum STEMu naznačuje vážnost situace, ve které se ČSSD, donedávna nejsilnější politická strana v zemi, momentálně nachází.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama