Ing. Jiří Rusnok

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2013 17:21:04

Nebyla to strana LIDEM, která umožnila vývoz nedostatkových léků. Právě naopak

Nebyla to strana LIDEM, která umožnila vývoz nedostatkových léků. Právě naopak

Nemůžeme za to, že je u nás nedostatek některých léků, zatímco se ve velkém vyvážejí do zahraničí. Nemůže za to ani Karolína Peake, ačkoliv jí to některá médií podsouvají. Naopak jsme se snažili ve sněmovně této praxi zamezit. Neúspěšně

Na titulní straně dnešního vydání Mladé fronty DNES se objevil článek „Nemáme. Mnoho léků nejde sehnat", který pojednává o nedostatku některých léků na českém trhu, jenž je způsoben jejich masivním vývozem do zahraničí. Je v něm zmínka o Karolíně Peake, která nechala ze zákona o léčivech vyškrtnout pasáž umožňující zakázat vývoz léků, u kterých hrozí na našem trhu nedostatek. Rád bych tento fakt poněkud doplnil a rozvedl.

Zmíněná pasáž ze zákona nezmizela. Byla do něj ve stejném znění, jako v originálu předloženém Ministerstvem zdravotnictví, vrácena Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny. Novela mající za cíl zabránit tzv. reexportům (vývozu léčiv, určených pro domácí spotřebu do zahraničí) se však týká jen distributorů, kteří zároveň provozují lékárny. Zákon stále nedává státu žádné účinné prostředky, jak zajistit dostupnost nedostatkových léků pro české pacienty. My jsme přišli s vlastním řešením, které by nedopadalo jen na malé distributory, ale na všechny stejně a spravedlivě.

Cílem mého pozměňovacího návrhu bylo dát Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) pravomoc omezit vývoz léků, kterých je na našem trhu nedostatek, na dobu nejméně 15 dnů. Distributoři by měli povinnost hlásit množství léků na skladech, a pokud by toto množství pokleslo pod určitou úroveň, úřad by jejich export zakázal. Takové opatření by skutečně zabránilo tomu, aby byl v našich lékárnách některých léků nedostatek, zatímco se ve velkém vyvážejí do zahraničí. Bohužel Poslanecká sněmovna tento můj návrh neschválila, nikoliv však hlasy poslanců strany LIDEM.

Snahou strany LIDEM tedy nebylo zablokovat zákaz vývozu nedostatkových léčiv, jak by se mohlo zdát z informací v médiích. Bylo tomu právě naopak.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama