Ing. Jitka Volfová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2020 5:41:00

V České Lípě žijí aktivní senioři

V České Lípě žijí aktivní senioři

V České Lípě začal další semestr Univerzity třetího věku.

Do čtrnáctitýdenního vzdělávacího programu s tématem Šlechtická kultura českých zemí v proměnách staletí se přihlásilo dvacet zájemců z České Lípy a okolí. Autorem myšlenky založit Univerzitu třetího věku (U3V) v České Lípě je poslanec za hnutí ANO Ivan Jáč, který je členem sněmovního výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Ten dnes společně se starostkou České Lípy Jitkou Volfovou (ANO), ředitelkou Centra dalšího vzdělávání Jitkou Pacltovou a ředitelkou Euroškoly Česká Lípa střední odborná škola s.r.o. (Euroškola) Petrou Kašparovou semestr také zahájil.

„Těší mě, že se nám prostřednictvím Technické univerzity v Liberci a Centra dalšího vzdělávání podařilo uspořádat první kurz v rámci Univerzity třetího věku pro seniory v České Lípě už před devíti lety. Rád bych proto poděkoval za vstřícnost tehdejšího i současného vedení Euroškoly, která poskytuje U3V prostory ve svém objektu,“  říká poslanec za hnutí ANO Ivan Jáč a dodává: „Jedním z hlavních důvodů založení U3V v České Lípě byla nejen poptávka po vzdělání od českolipských seniorů, ale také snaha usnadnit zájemcům přístup ke vzdělávání, což v praxi znamená, že nemusí cestovat až do Liberce.“

Město Česká Lípa podporuje volnočasové aktivity pro seniory a U3V není výjimkou. „V České Lípě žijí aktivní senioři, kteří mají zájem se nadále vzdělávat, a proto je o kurzy Univerzity třetího věku velký zájem. Často od seniorů slýchám pozitivní ohlasy na již absolvované kurzy, a to v rámci pravidelných akcí, jako jsou Čaje pro seniory nebo při setkáních s občany,“ informuje starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

Jednačtyřiceti ukončených kurzů pro seniory se dosud zúčastnilo okolo 520 zájemců o další vzdělávání.

Letošní kurz povede historik Milan Svoboda, který působí na katedře historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci. „Do kurzu, který je zaměřený na dějiny s názvem Šlechtická kultura českých zemí v proměnách staletí, se zapsalo dvacet studentů,“ upřesňuje ředitelka Centra dalšího vzdělávání Jitka Pacltová a dodává, že nabídka kurzů je primárně určena pro seniory ve věku okolo 60 let. Zúčastnit se však mohou i mladší zájemci, a to od 50 let. Ti ale platí vyšší vstupní poplatek, neboť se u nich předpokládá, že ještě mají příjmy ze zaměstnání.

„Univerzita třetího věku je skvělý počin pro seniory, kterých valem přibývá a kteří mají touhu po dalším vzdělávání a získávání nových informací a co víc, navazují nové komunitní vazby a tím rozvíjejí své sociální vztahy,“ dokresluje Ivan Jáč a dodává, že jeho vizí do budoucna je založit podpůrný fond, který by finančně podporoval vzdělávání seniorů. Finance by pak sloužily například na proplácení nákladů lektorů nebo na nákup odborné literatury.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama