Ing. Josef Barta, MBA

  • OČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2018 9:44:08

Jezy na Labi? Pro koho budou a kdo to zaplatí?

Jezy na Labi? Pro koho budou a kdo to zaplatí?

Vleklý spor o stavbu jezů na Labi má řadu stoupenců i mnoho odpůrců, kteří hledají chyby na těch druhých a nenechají na nich nit suchou!

 Je třeba v první řadě definovat „pro koho se jezy budou stavět“. Určitě to nebudou místní domorodci či turisté! Jezy mají sloužit pro komerční účely při přepravě zboží. Lodní doprava bude převážet s největší pravděpodobností suroviny a materiály do českých montoven, kde jim české ručičky přidají hodnotu a cizinci si hotový výrobek odvezou, aby ho prodali ve svých zemích, protože Češi si v montovnách tolik nevydělají, aby si ho mohli koupit. 

Vodní přepravci budou mít práci a zisky. Zatím tedy vychází jako investoři vodní dopravci, kteří mohou sazbu přepravného upravovat a tak i korigovat množství přepraveného zboží.

Pro Český stát jezy přínosem nebudou, protože majitelé montoven jsou cizinci, kteří si své zisky vyváží do zahraničí. A čeští dělníci a jiný námezdný personál placený zahraničním podnikatelem, státu taktéž žádné výhody nepřinesou.

Jediným, kdo by mohl mít radost z toho, že se jezy na Labi stavět nebudou, bude matička příroda a obyvatelé v Polabí. Samozřejmě nadšená bude i květena, která by vzala při stavbách jezů za své. K tomu patří i drobní živočichové, kteří zde žijí a po změně i úpravách vodního toku Labe by došlo převážně k vymírání těchto živočichů.

Jsem sice zastánce rozvoje a vím, že i příroda musí často ustoupit ve prospěch občanů, resp. lidí. Bohužel, nevidím ale ani jediný důvod, proč poškozovat krásnou českou přírodu jenom proto, aby bobtnaly peněženky zahraničních podnikatelů a lodních dopravců. Navíc ani nevěřím tomu, že by některý z dopravců chtěl jezy na Labi zainvestovat.

Proč by měli daňoví poplatníci České republiky platit za potřeby pro soukromé podnikání!?            Navíc v dominantním držení zahraničních podnikatelů!!

Pokud by někdo z vlády chtěl jezy na Labi finančně podpořit, ať tak učiní, ale ze svých úspor, nikoliv z peněz daňových poplatníků. Obdobou jsou například i letiště, kdy z peněz daňových poplatníků se letiště postaví a následně daruje soukromým podnikatelům, zpravidla cizincům, aby plnila jejich soukromé peněženky.

Občané, přestaňte být tupými ovcemi a řekněte konečně svůj názor. Máte šanci i nastartovat změny v nastávajících komunálních a senátních volbách. Přečtěte si jak - v „hodnotové ekonomice“ na netu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama