Ing. Josef Barta, MBA

  • OČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2018 21:54:56

Použité věci jako odpady nebo surovina?

Použité věci jako odpady nebo surovina?

Už to nepotřebujeme, vyhoď to! Věta, kterou často lze slyšet doma nebo na pracovištích různých firem. Může to být papír, obaly od nápojů, pneumatiky, baterky, elektrospotřebiče a mnoho jiných věcí...

 Nerozumní lidé na ministerstvech a tvůrci legislativy zlikvidovali motivaci občanů ke sběru odpadů a zachování surovin pro využití v recyklačních procesech a znovuvýrobě.

 Papír lidé hází k popelnicím nebo ho pálí, protože se jim nevyplatí ho odvážet do sběrny, kde za něj téměř nic nedostanou. Bezdomovci, kteří ještě fungují nesmí papír od popelnic brát a tak papír velmi často končí na skládkách, kde ho těžké stroje zapracovávají do skládkového tělesa. Existují však i firmy, které separují odpady a podle druhů je předávají k opětovnému nebo novému využití.

 Paradoxem jsou například tzv. kolektivní systémy, které mají zajišťovat zpětný odběr některých odpadů. Zákon jim dal exkluzivitu a nikdo jiný nesmí odpad přebírat, pokud nefunguje jako sběrné místo kolektivního systému.

 Když koupíte elektro zařízení nebo přístroj či spotřebič, má jej zlikvidovat kolektivní systém, respektive zajistit jeho odstranění. Za tuto službu platí poplatek výrobce či dovozce a taktéž poplatek platí  kupující uživatel. Příjemcem peněz je kolektivní systém.

 Kolektivní systémy však nejsou oprávněni k provádění ekologické likvidace a recyklace, které mají pouze zpracovatelské firmy, kam kolektivní systém nasbíraný odpad směrují. Odměna pro zpracovatele je zlomkem vybraných peněz na poplatcích.

 Navíc, dokud nasbírané věci, a to i nebezpečných vlastností, nejsou převzaty zpracovatelem, nejsou odpadem! Mohou se válet na hromadách a uvolňovat se z nich nebezpečné látky do ovzduší, vody i země. Zvláštní, že?

 Když občané zváží, že odpadářské firmy v České republice jsou převážně ve vlastnictví zahraničních vlastníků, snadno si spočítají, že český odpad je zpravidla vyhozen na českou skládku za české peníze, ale finanční zisky z provozu skládek končí u vlastníků v zahraničí.

 Když vidíme popeláře, jak do KUKA vozů cpou papír, který je vyvážen na skládku, s nikým to ani nehne. Proč? Zadarmo přeci ani kuře nehrabe! Lidé jsou apatičtí a zadarmo dělat nebudou.

 Proč v ČR nemají odpady hodnotu tak, jako třeba v Německu, kde jsou například zálohovány obaly od nápojů a další… Neumí snad Češi vracet plastové lahve? Uměli by, ale motivace chybí!

 Pokud shrneme pohled na to, co končí na skládkách, chybí ve výrobě a dováží se ze zahraničí nebo se zvyšuje těžba dřeva pro výrobu papíru nabízí se otázka: Kdo za to může?!

 Není třeba na místa, kde jsou takové otázky k řešení posadit lidi se zdravým rozumem, ekologickým i  ekonomickým myšlením? Lidé probuďte se! Je likvidováno vaše zdraví i země.

Ničíme českou přírodu, ničíme zdraví všech občanů ČR, ničíme drahé suroviny a ještě za to platíme cizincům. Slyšeli jste už o hodnotové ekonomice? Je to cesta k nápravě. Zkuste to!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama