Ing. Josef Hájek

  • ANO 2011
  • Orlová
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2016 15:10:00

V hornictví a politice jsou určitá shodná pravidla

V hornictví a politice jsou určitá shodná pravidla

Projev na 44. schůzi sněmovny 4. května 2016 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění:

Dneska bych nechtěl vystoupit jenom jako poslanec Hájek, ale i jako zástupce cechu hornického, jejichž zástupce můžete vidět tady na galerce. (Galerie plná horníků v hornických uniformách.)

Dneska je 4. května, je den svatého Floriana. A za sedm měsíců bude největší hornický svátek, den svaté Barbory, 4. prosince. A my máme dneska možnost dát skupině, která si to nejvíce zaslouží, a to horníkům, k tomuto svátku dárek, který spočívá v tom, že jim dáme - nebo dáme, my jim vrátíme to, na co dle mého názoru mají nárok. Protože opravdu hornictví - a já to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti a kolegové nahoře taky - je nejnáročnější povolání, které člověk může vykonávat. Protože v tom podzemí skutečně na vás působí nejvíce vlivů, které člověk může v pracovním procesu zažít. Je to otázka psychického vypětí, fyzického vypětí, je tam teplo, je tam vlhko, je tam prach, prostě veškerá kombinace, kterou si člověk může vymyslet, skutečně v tom dole je. To už nechci brát to riziko hornického povolání, protože je to skutečně mnohdy boj s přírodou a ne vždy v tomto boji nebo zápase vítězí.

Samozřejmě tento zákon se určitým způsobem dotkne horníků OKD, to je pravda. Původně tu koncepci, kterou odboráři připravovali, řešili de facto už 24 let, protože v roce 1992, když byly zrušené pracovní kategorie, těm horníkům slíbili, že na ně pamatují, že budou vymyšlené zaměstnanecké fondy, a to se nestalo. Teprve až v roce 2010, tzn. po nějakých 18 letech tvrdého vyjednávání, se podařilo nařízením vlády č. 363 zabezpečit odchod horníků do důchodu, skupiny těch horníků, kteří nastoupili před rokem 1992. A platilo to do roku 2008 - nebo se jim fárané šichty počítaly do roku 2008. V loňském roce nařízením vlády č. 69 se to rozšířilo, že mohly ty směny dofárat i po tom roce 2008.

Dneska se tento zákon víceméně rozšiřuje i na tu skupinu horníků, kteří nastoupili po 1. lednu 1993. To znamená, máme v tom dole dneska dvě skupiny. Já jsem v prvním čtení vzpomínal horníka Laudáta a Kalouska, že jeden nastoupil 31. prosince 1992 a může jít o těch pět roků dřív do důchodu a horník Laudát, který nastoupil 1. ledna 1993 a má odpracovaných 23 let, tak by do toho důchodu nešel. Takže z tohohle pohledu skutečně návrh novely důchodového zákona zrovnoprávňuje tyto dvě skupiny. A samozřejmě je pravdou to - a říká to upřímně - že pomůže řešit tu složitou otázku v OKD.

A nedá mi to, abych se toho OKD nedotkl. Přemýšlím o tom hodně často. V tom hornictví a politice jsou určitá shodná pravidla, a to, že pokud se udělá špatné strategické rozhodnutí, tak negativní projevy se projeví po deseti, patnácti i dvaceti letech. V hornictví, jestliže člověk udělá špatné strategické rozhodnutí v rozfáravce (?), tak se to na tom našem Karvinsku promítá tím, že vznikají důlní otřesy, což je určitá forma zemětřesení. V politice, když se udělá špatné rozhodnutí - a já si myslím, z mého pohledu to byla privatizace, to nebyla ani privatizace, to byl neskutečný tunel, který také může, pokud ta privatizace se ukáže, že byla špatná - a myslím si, že dneska všichni víme, že byla špatná, jak vlastnictvím OKD pod panem Bakalou, kam to dospělo - že může vyvolat buď sociální otřesy, nebo společenské otřesy. A skutečně toto v tom OKD zažíváme.

Takže z mého pohledu tato novela pomůže v této složité situaci, v které mj. horníci OKD jsou, částečně to řešit. Samozřejmě novela řeší i situaci kolegů tady od Vlastíka Vozky, který je tady druhý zástupce cechu hornického, v oblasti dolu Centrum, který bohužel z mého pohledu, a říkám to jako horník, skončil svoji činnost, a řeší také situaci skupiny horníků uranových dolů, kteří také na tomto zákoně budou participovat.

Takže pokud se vyjádřím k pozměňovacím návrhům, budu určitě podporovat návrh kolegy Sklenáka a budu proti návrhu své kolegyně Radky Maxové. Děkuji. Zdař Bůh! (Potlesk některých poslanců hnutí ANO 2011.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama