Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2024 17:17:00

Česká republika pomůže Chile s obnovou po nedávných lesních požárech

Česká republika pomůže Chile s obnovou po nedávných lesních požárech

Česká republika věnuje na obnovu po ničivých lesních požárech v Chile dva miliony korun. V Santiagu de Chile to oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který je v zemi na pracovní cestě s podnikatelskou delegací.

 Pomoc poskytne Česko prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí.

„Během jednání s představiteli Chile jsem vyjádřil upřímnou soustrast České republiky se všemi, koho zasáhly ničivé požáry, které nedávno zasáhly oblast Valparaísa. Jako projev podpory místních obyvatel vláda České republiky věnuje Chile částku dva miliony korun. Tyto prostředky pomohou s obnovou postižených míst,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že ve spolupráci s chilskými protějšky se nyní vybírá vhodný projekt, na který se finance použijí.

„Jsem rád, že jsme mohli rychle zareagovat a Chile pomoci. Česko poskytlo loni Chile dva miliony korun na obnovu vzdělávacích zařízení a jsme připraveni na další finanční podporu i letos. S Chile nás spojují nejen společné hodnoty, ale také fakt, že jsme ve stejnou dobu přešli od totality k demokracii. Doufám, že naše vztahy budou nadále posilovat, letos společně oslavíme již 100. výročí navázání diplomatických vztahů,“ říká ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Únorové lesní požáry v Chile si vyžádaly desítky obětí, nejpostiženější byl region Valparaíso. Lesní požáry zabily desítky lidí a podle místních úřadů poškodily zhruba patnáct tisíc domů. V oblasti byl vyhlášen stav katastrofy, podle chilské ministryně vnitra Caroliny Tohá šlo o nejhorší katastrofu od zemětřesení z roku 2010, které si vyžádalo přes 500 obětí.

Ministr průmyslu a obchodu Jozefa Síkela je v těchto dnech na pracovní cestě v Latinské Americe v Chile a Uruguayi. Doprovází ho podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy České republiky. Jedná se o první cestu ministra průmyslu a obchodu a podnikatelské delegace do Latinské Ameriky od pandemie covidu.

Chile je aktuálně třetím nejvýznamnějším trhem České republiky v Latinské Americe po Mexiku a Brazílii. Mezi tradiční sektory patří energetika, automobilový průmysl, vybavení pro veřejnou dopravu, bezpečnostní systémy, sklo či agro-potravinářský průmysl. Na pracovní cestě ministr Síkela jedná se svými protějšky o rozvoji obchodních vztahů z oblasti informačních technologií, cirkulární ekonomiky nebo o rozvoji obnovitelných zdrojů energie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama