Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2023 17:36:00

Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro nové jaderné bloky Dukovan

Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro nové jaderné bloky Dukovan

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vydalo územní rozhodnutí pro nové jaderné zdroje v lokalitě Dukovany.

Jde o pozitivní signál pro všechny uchazeče o výstavbu nových jaderných zdrojů, jejichž nabídky by měla společnost ČEZ obdržet nejpozději do konce října. Z pohledu důležitosti stavby a rozsahu dokumentace se jednalo o jedno z nejnáročnějších správních řízení, které resort dosud řešil.

„Budoucí výroba elektřiny bude stát jak na obnovitelných zdrojích energie, tak na jaderné energetice. Podíl jádra na její výrobě se bude až do konce roku 2030 pohybovat okolo 40 procent. Jedná se o stabilní a bezemisní zdroj, který bude významným prvkem energetické bezpečnosti a soběstačnosti České republiky,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že na základě dnešního rozhodnutí může Skupina ČEZ pokračovat v dalších přípravách nového jaderného zdroje v Dukovanech dle připraveného harmonogramu.

Vydané rozhodnutí se podle podané žádosti a předložené dokumentace týká dvou nových jaderných zdrojů v lokalitě Dukovany. Je také  v souladu s připravovanou energetickou koncepcí vlády k zajištění energetické bezpečnosti a soběstačnosti České republiky.

Žádost o vydání územního rozhodnutí pro nový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany podala dceřiná společnost ČEZ, Elektrárna Dukovany II, na odbor výstavby Městského úřadu v Třebíči v červnu 2021. Po změně stavebního zákona pak bylo správní řízení v červenci letošního roku převedeno do gesce MPO. „Ihned po převzetí dokumentace jsme se intenzivně věnovali prostudování všech podkladů a příloh. K řešení žádosti jsme využili maximální možné kapacity našich odborníků, abychom mohli rozhodnutí v rozumném termínu vydat,“ říká ministr.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama