Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2023 16:50:00

Podpora komunitní energetiky i malých venkovských prodejen

Podpora komunitní energetiky i malých venkovských prodejen

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se ve čtvrtek 23. března v rámci svého výjezdu po Pardubickém kraji zúčastnil konference Život v obcích 2023+, kterou organizovalo Sdružení místních samospráv.

 Tématem prvního panelu byly dopady energetické krize, podpora komunitní energie v obcích nebo vesnických prodejen. Další zastávkou byla venkovská prodejna v obci Kunětice. Ta funguje díky dotačnímu programu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Obchůdek 2021+. Ministr Síkela také navštívil českého výrobce výbušnin Explosia a.s. Součástí bylo i setkání s členy a příznivci hnutí STAN, kde se probírala důležitost komunitní energetiky, její možnosti a podpora. K ministerskému výjezdu se připojili poslanci STAN z regionu.

„Naprosto zásadní změnou pro obce bude zavedení komunitní energetiky, což umožní více odběratelům sdílet energii, kterou si vyrobí prostřednictvím jednoho zdroje. To znamená například, že elektřinu vyrobenou v jedné fotovoltaické elektrárně si rozdělí několik obyvatel nebo se přerozdělí do více budov - školy, nemocnice atd., a to v rámci jedné obce. Slibujeme si od toho výrazně nižší náklady za energie ze strany obcí,” uvedl jednu z podpor pro úspory energií v obcích ze strany ministerstva Jozef Síkela (STAN). Otevřela se i otázka podpory vesnických prodejen a dotačních programů, které MPO vypisuje. Jde o program Obchůdek 2021+, který má zabránit rušení prodejen na venkově. To je v posledních letech velmi časté. „Tento dotační program byl schválen do roku 2025. Do první výzvy se nám přihlásilo 11 krajů a bylo vyplaceno 31 milionů korun, kterými jsme podpořili 427 prodejen. Vnímám tuto podporu jako velmi účinnou, proto ji chceme rozšířit a ještě o dalších pět let prodloužit. Návrh máme připraven a v nejbližším termínu s ním půjdeme na vládu,” představil dotační program ministr Síkela.

Právě jedna z podporovaných prodejen byla cílem druhé zastávky ministerského výjezdu. Venkovský obchůdek v obci Kunětice na Pardubicku, který je provozován v budově obecního úřadu, funguje podle starostky i jako místo pro setkávání obyvatel obce. „Jsem rád, když napřímo vidím, jak funguje podpora na správných místech. Jedná se o základ podpory, ale nezbytné je také zapojení obcí a krajů a posílení jejich rozpočtů. Proto vnímám jako důležité, aby například nyní diskutované zvýšení daně z nemovitosti zůstalo v plné výši obcím,” dodal Síkela.

Ministr průmyslu Síkela dále navštívil českou firmu Explosia a.s. zabývající se výrobou výbušnin, kde jednal s představenstvem a navštívil provoz firmy. Závěr výjezdu patřil tradičně diskuzi se členy a příznivci hnutí STAN. Tématem setkání byla především komunitní energetika, což je zásadní téma pro hnutí STAN.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama