Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2022 13:45:00

Rostoucí ceny energií jsou důsledkem nevyhlášené energetické války

Rostoucí ceny energií jsou důsledkem nevyhlášené energetické války

Projev na 32. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 14. července 2022 k energetickému zákonu

 Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

já bych si dovolil nejdříve přednést takovou trochu techničtější část k návrhu zákona a potom přidat několik svých komentářů.

Jedná se o návrh zákona kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, tedy energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů. Ministerstvo průmyslu a obchodu předkládá tuto novelu v reakci na současnou krizi na trhu s energiemi s cílem zavést opatření ke zmírnění dopadů růstu cen energií na odběratele elektřiny a plynu.

V reakci na současnou situaci novela energetického zákona zavádí zcela nový institut, kterým je příspěvek na úsporný tarif. V současné době se velká část občanů dostává do finančních problémů v důsledku vysoké ceny elektřiny nebo plynu. Řešit tento stav poskytnutím sociální pomoci, jako je příspěvek na bydlení, který cílí pouze na skupinu sociálně slabších zákazníků, se jeví v tuto chvíli jako nedostatečné. Z tohoto důvodu je v předložené novele energetického zákona navrhován mechanismus, který umožní státu konečnou cenu elektřiny nebo plynu zákazníkům snížit, což se přímo odrazí na faktuře za odebranou energii.

Právní úprava má docílit toho, aby se do faktury zákazníka za elektřinu nebo plyn promítl příspěvek, sleva, který uhradí stát z vlastních zdrojů přes operátora trhu obchodníkovi. Obchodník s elektřinou či plynem příspěvek uplatní ve prospěch zákazníka v zálohové platbě či ve faktuře za spotřebovanou energii. Právní úprava je navržena tak, aby umožnila vládě vydat nařízení, v němž vymezí výši, způsob poskytnutí příspěvku a kategorie zákazníků podle distribuční sazby elektřiny nebo podle plánované roční spotřeby plynu.

Hlavní role při administraci státní pomoci je svěřena operátorovi trhu s elektřinou a plynem, který rozpočítá výši příspěvku pro jednotlivá odběrná místa a zašle tuto informaci obchodníkům. Ti vypočtenou částku započítají do finančního plnění zákazníka, což se promítne snížením platby za energie ve faktuře za elektřinu či plyn nebo snížením zálohové platby.

Dále novela obsahuje úpravu § 88, ve kterém se navrhuje umožnit Ministerstvu průmyslu a obchodu vyhlásit pro celé území státu předcházení stavu nouze v teplárenství. To umožní Ministerstvu průmyslu a obchodu uložit dodavateli tepla nové povinnosti, jako připravit k provozu zařízení, která mohou snížit spotřebu zemního plynu a zajistit pro ně palivo, jako je uhlí, topný olej a podobně.

Chtěl bych se vás v souvislosti s tímto návrhem zeptat, jestli víte, kolik vloni touto dobou stála megawatthodina zemního plynu. Bylo to 22 euro. Dnes ráno stál plyn 179 euro, minulý týden to bylo přes 180, tedy skoro devětkrát víc. To je jeden z důvodů, proč přicházíme s tímto opatřením právě teď. Pro mnohé z vás, jak jsem postřehl z vašich příspěvků, pozdě, z našeho pohledu právě v ten správný moment.

Od ceny plynu se přitom odvíjí v Evropě cena elektřiny. A ceny těchto energií mají vliv na ceny dalších výrobků, což samozřejmě negativně ovlivňuje životy celé řady občanů. Ale musíme si pojmenovat věci pravými jmény. Tyto rostoucí ceny energií jsou důsledkem nevyhlášené energetické války, kterou proti Evropě rozpoutal ruský diktátor Vladimír Putin. Vždyť jen před několika týdny byla cena plynu o 100 euro nižší. Stačilo ale několik jeho dobře promyšlených kroků a cena postupně vystoupala až na současnou hranici.

My chceme naše občany před důsledky této války bránit tak, jak to bude možné. Právě proto jsme vytvořili tento úsporný tarif jako nástroj, který má pomoci domácnostem s vysokými cenami energií. Tento nástroj má několik výhod. Po nikom nebudeme požadovat, aby chodil někam na úřady, nebo aby někdo o tuto pomoc žádal. Peníze všichni obdrží automaticky v rámci jednotlivých tarifů za elektřinu nebo plyn.

Tato pomoc bude transparentní. Přesnou výši státního příspěvku každý vyčte ze svého vyúčtování. Úsporný tarif je takový nákladní vozík. Dá se do něj naložit pomoc a rozvést mezi domácnosti. Po jeho schválení bude o tom, jakou konkrétní částku do toho vozíku naložíme a komu a kdy ji konkrétně předáme, rozhodovat vláda. Ta detaily této pomoci rozhodne.

Očekávám, že vláda toto rozhodnutí udělá na přelomu července a srpna nebo nejpozději v srpnu. Jsem přesvědčen o tom, že na tuto pomoc poskytneme přinejmenším těch původně předjednaných 27 miliard plus 3,6 miliardy na domácnosti, které topí centrálním kotlem v rámci obytného domu. V kombinaci s odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje to domácnostem zajistí příspěvek ve výši až 16 tisíc korun.

Po domluvě s poslanci z hospodářského výboru zároveň předkládáme několik pozměňovacích návrhů. Pomocí nich chceme dotáhnout některé detaily tak, aby tarif zajistil pomoc občanům, které si své domovy vytápí z centrálních tepláren. Dále těm, kteří k vytápění používají již zmíněné domovní kotelny. Ten postup bude v případě obou těchto druhů příjemců pomoci velmi podobný.

Zajistíme, aby se příspěvek na vysoké ceny energií dostal přímo ke společenstvím vlastníků jednotek, bytovým družstvům, nebo jiným subjektům, které teplo tímto způsobem odebírají. Tyto subjekty následně tuto pomoc rozdělí mezi jednotlivé domácnosti. Také v tomto případě o detailech této pomoci a jejích konkrétních konečných parametrech rozhodne vláda. Věřím, že občané tuto potřebnou pomoc obdrží ještě před koncem této topné sezóny.

Dámy a pánové, všichni si uvědomujeme, že ta současná situace není jednoduchá. Ale je povinností se agresorovi Putinovi v jeho energetické válce postavit. Putin totiž chce podlomit naši podporu Ukrajiny tím, že se snaží rozbít sociální smír v zemích Evropy. Jednou z jeho důležitých zbraní je i to, že proti nám vede tuto nevyhlášenou energetickou válku. Nechává tak na interpretaci každého z nás, čím je to zhoršování životní úrovně způsobeno. Jestli jeho energetickou válkou, nebo neschopností vlád a podporou Ukrajiny.

Právě z důvodu nejasné situace okolo dalších dodávek ruského plynu podporujeme i pozměňovací návrh upřesňující postupy v krizových situacích v oblasti plynárenství. Zmíněnou taktiku ruské strany navíc doplňuje agresivní dezinformační kampaň. Jejím cílem je zhoršování životní úrovně svést právě na Putinovy protivníky, na podporu Ukrajiny a obecně relativizovat a zlehčovat ruskou agresi.

Pokud my teď Putinovi ustoupíme, reálně hrozí, že on svou taktiku využije k napadení jiné evropské země a my nebudeme nikdy vědět, kde se zastaví. O to víc je třeba, abychom i my byli jednotní, zodpovědní a například ve vlastním zájmu získávání pomalitických (politických?) bodů nepomáhali pravě ruské agresi. Využijme prosím proto toto hlasování o pomoci občanům s důsledky této války a ukažme, že dokážeme v jejich prospěch být jednotní.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama