Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2023 12:12:00

Rozhodování o umístění technologií i zajištění surovin dostává nový rozměr

Rozhodování o umístění technologií i zajištění surovin dostává nový rozměr

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2023 k zákonu o investičních pobídkách

 Vážená paní předsedající, vážené, paní poslankyně, vážení páni poslanci,

žijeme ve světě plném nejistoty a změn, ať už jde o důsledky covidové pandemie a rozsah rozpadu dodavatelských řetězců, o ruskou agresi proti Ukrajině a navazující používání energetiky jako zbraně proti Evropě, nebo o výraznou proměnu světového hospodářství a nový důraz na nové technologie a suroviny - svět se zásadně poučil.

Rozhodování o umístění výroby strategických technologií i o způsobu zajištění kritických surovin dostává nový rozměr. Ekonomická bezpečnost bude hrát větší roli než dřív. Offshoring, tedy přesun výroby do jiné země s jediným cílem snížení nákladů, nahradí friendshoring. Přesun výroby důležitých technologií tedy bude zahrnovat také zvažování strategických důsledků, nejen těch ekonomických.

I pro nás je to velká výzva, ale také příležitost zajistit pro Českou republiku významné projekty s vysokou přidanou hodnotou. Věřím, že dnes předkládaná novela zákona o investičních pobídkách nám s tím pomůže, že totiž zefektivní proces jejich schvalování a už nebude nutné předkládat vládě každou žádost o investiční pobídku. Tato povinnost byla zavedena v roce 2019 a ukázala se jako neefektivní.

Novela také stanovuje, že vláda bude nadále posuzovat pouze strategické investiční akce, zkrátka novela zjednoduší a urychlí schvalovací procesy, což je pro zajištění důležitých investic pro Českou republiku klíčové. Cílem je získat ty nejpřínosnější investice pro naši republiku a tím posílit naši ekonomickou odolnost.

Chtěl bych také zdůraznit důležitost jednoho z předkládaných pozměňovacích návrhů hospodářského výboru, který je k tomuto tisku výborem garančním. Tento návrh nám totiž umožní reagovat na vývoj ve světě a na kroky některých států poskytovat investiční pobídky v řádech miliard dolarů. Na tento vývoj reagovala Evropská komise rozhodnutím umožnit poskytovat podobné podmínky také evropským státům. Tento návrh nám tedy umožní plně využít potenciál tohoto opatření. Otevřeme si tak cestu k investicím, které nás budou držet na špici technologického vývoje a budou generovat vysokou přidanou hodnotu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem přesvědčen, že tento zákon prospěje (přispěje) k rozvoji České republiky a jejího hospodářství, a proto věřím, že ho dnes pošleme do třetího čtení. 

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama