Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2023 6:23:00

Vláda schválila čtyři investiční pobídky za téměř 1,4 miliardy

Vláda schválila čtyři investiční pobídky za téměř 1,4 miliardy

Výroba komponentů pro čipy, vývojové centrum světelné techniky, elektromobilita či optika.

 Vláda schválila na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu investiční pobídky pro firmy ON Semiconductor Czech Republic, Lumax Industries Limited, PCE Paragon Solutions a Fielmann Aktiengesellschaft. Společnosti, jejichž projekty pomohou České republice zvýšit konkurenceschopnost, příjmy do státního rozpočtu a snížit nezaměstnanost.

„Schválili jsme investice do technologicky vyspělých projektů s vysokou přidanou hodnotou, které podpoří rozvoj našeho hospodářství a do budoucna významně přispějí do státního rozpočtu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Projekt americké společnosti onsemi, respektive dceřiné společnosti ON Semiconductor Czech Republic v Rožnově pod Radhoštěm, se zaměřuje na rozšíření výroby polovodičových desek na bázi karbidu křemíku s epitaxní vrstvou, které se dále zpracovávají na tzv. mikročipy. Využití mikročipů je velmi široké – zahrnuje například automobilový průmysl, komunikační technologie, spotřební elektroniku, průmyslovou techniku, nebo lékařskou techniku. Důležitým aspektem předkládaného projektu je jeho přímá vazba na tzv. Chips Act neboli Akt o čipech, který je evropskou iniciativou na podporu polovodičových technologií včetně jejich dalšího vývoje a pokroku.

„Čipy tvoří základ mnoha výrobků, bez kterých si naše životy nedovedeme představit. Investicí za více než 546 milionů korun chceme Českou republiku posunout k větší soběstačnosti v této oblasti. Strategické zaměření a umístění v naší zemi může být impulzem pro další významné investice,“ zdůraznil nezbytnost podpory tohoto projektu ministr Síkela.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedle toho jedná se společností onsemi o druhém projektu na rozvoj výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm. Jedná se o komplexní investici do celého ekosystému vývoje produkce čipů. Nabídku na tuto investiční pobídku nyní MPO připravuje. „V tomto smyslu půjde o jedinečnou možnost rozvoje výroby čipů v České republice. O projektu jednám se zástupci firmy onsemi od začátku roku 2023, kdy jsme se setkali v americkém Sillion Valley. A považuji ho za jednu ze svých priorit,“ říká ministr Síkela.

Investiční pobídka ve výši 28 milionů korun společnosti Lumax Industries Limited je zaměřena na vybudování technologického centra pro vývoj osvětlovací a jiné techniky pro motorová vozidla v Ostravě. „Díky projektu vznikne 35 nových vysoce kvalifikovaných pracovních míst a jeho umístění v lokalitě s řadou sociálně-ekonomických problémů je velice žádoucí,“ říká vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko.

Projekt společnosti PCE Paragon Solutions představuje perspektivní iniciativu v oblasti elektromobility. Žadatel je členem skupiny Foxconn, která bude svou novou výrobu elektromechanických sestav pro montáž do vozidel na elektrický pohon realizovat v Pardubicích. „Projekt jsme se rozhodli podpořit částkou 551 milionů korun. Odhadované přínosy mají převýšit náklady státního rozpočtu o téměř 3 miliardy korun. Po dokončení investice by mělo vzniknout až přes 1000 pracovních pozic,“ doplňuje Petr Očko.

Čtvrtým podpořeným žadatelem je Fielmann Aktiengesellschaft, který působí v oblasti optického průmyslu. V rámci skupiny je obsáhnut celý dodavatelsko-odběratelský řetězec, a to od návrhu produktu, přes jeho výrobu až po vlastní prodej a služby. Svůj první závod v České republice plánuje firma vybudovat v Chomutově, který u nás patří mezi regiony s nejvyšší nezaměstnaností. Schválená výše investice činí téměř 274 milionů korun.

V září odsouhlasila Poslanecká sněmovna novelu zákona, která mění proces schvalování investičních pobídek. Nově nebude nutné předkládat každou jednotlivou žádost vládě. Koncem listopadu projedná novelu Senát. Nabytí účinnosti zákona se předpokládá od začátku roku 2024. Přijetí těchto pobídek se tedy uskutečnilo ještě podle současných pravidel.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama