Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2023 20:42:00

Z Pečkárny české výrobky, služby a know-how dobývají svět

Z Pečkárny české výrobky, služby a know-how dobývají svět

Již po 75 let je Petschkův palác středobodem českého exportu a zahraničního obchodu. Tato budova Ministerstva průmyslu a obchodu je symbolem byznysu a podpory českých firem.

 Nyní se v rámci letošního 9. ročníku festivalu Open House Praha 2023 otevře veřejnosti stejně jako další vládní a významné budovy. Letos poprvé se slavnostním zahájením z Petschkova paláce.

„Jsem rád, že jsem mohl zahájit další ročník úspěšného festivalu, v rámci kterého se v Praze otevírají dveře významných budov. Jednou z nich je Petschkův palác, druhý domov našeho ministerstva. Pečkárna, jak ji u nás říkáme, je nezastupitelným místem, odkud české výrobky, služby a know-how dobývají svět,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Sídlí tu totiž zahraniční obchod a fondy Evropské unie, dvě stěžejní sekce pro podporu českých firem. Naši odborníci jim odtud pomáhají prosazovat jejich zájmy ve světě a otevírat jim dveře k novým příležitostem.“

Petschkův palác, původně bankovní dům, je místem, které reprezentuje české firmy v dobývání světových trhů. V současné době slouží jako jedno ze sídel Ministerstva průmyslu a obchodu a představuje centrum pro podporu českého zahraničního obchodu. Ten je pro Českou republiku zásadním odvětvím. Více než 70 procent jejího hrubého domácího produktu je právě vývoz zboží a služeb, což je v Evropské unii nadprůměr. České firmy navíc loni dosáhly rekordního objemu exportu ve výši 4,5 bilionu korun, což jasně ukazuje, jak důležitá je jeho efektivní a cílená podpora.

V prostorách Petschkova paláce probíhají jednání o obchodních dohodách, tvoří se zde strategie podpory exportu a plánují zahraniční veletrhy, nebo mise. Těch se pravidelně účastní stovky podnikatelů ročně. V této budově rovněž vznikají naše pozice, které prezentujeme v rámci vnitřního trhu EU i v dalších mezinárodních organizacích, a díky nimž se českým podnikům otevírají mnohé příležitosti.

Kromě zahraničního obchodu zde pracovníci resortu poskytují podnikatelům služby v oblasti evropských fondů. Právě z Petschkova paláce totiž ministerstvo pomáhá českým firmám desítkami miliard korun každý rok z různých dotačních programů. „Nyní například finišujeme velmi intenzivní jednání s Evropskou komisí o konečné podobě Národního plánu obnovy, díky kterému budeme mít k dispozici skoro 200 miliard korun na konkrétní projekty na modernizaci České republiky,“ říká ministr Síkela.

Festival Open House Praha 2023 nabízí veřejnosti příležitost prozkoumat významné budovy a objevit jejich bohatou historii. Prohlídky jsou možné do neděle 21. května. Více informací najdete na tomto odkazu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama