ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2010 17:59:48

Rozhovor pro Jablonecký zpravodaj

Rozhovor pro Jablonecký zpravodaj

Blbá nálada se v Česku usídlila, politika je velká frustrace a občané jsou otrávení. Zprávy v TV připomínají bulvární noviny a pozitivních zpráv je jako šafránu.

Prý i v řadách členů ODS se šíří všeobecná otrávenost a poraženecká nálada. Jak je to opravdu jsem se zeptal předsedy jablonecké oblasti ODS Ing.Karla Dlouhého.

Karle, vidíš tu realitu také chmurně nebo jsi optimista? A jak se žije ve Skuhrově - neskuhráš?

Lidové moudro praví, že optimismus je nedostatek informací. Já si to tak úplně nemyslím. Víc se mi líbí rčení, že žádná věc není ztracená, když za ní bojuje alespoň jeden člověk.

Musíme to vzít popořadě. Idealismus říká, jak by věci měly být a realismus popisuje, jak se věci ve skutečnosti mají. Považuji se sice za realistu, ale zároveň mám určité představy, nebo chceš-li ideály, jak mají být věci uspořádány.

Skuhrov je malebná obec a jsme tam šťastní, ačkoliv žijeme hlavně v Jablonci. Tady podnikám a trávím většinu času. Neskuhrám ani tady, ani tam!

Dobře, tak jaká je tedy ta dnešní realita?

Neradostná! Souhlasím s tebou, že nálada není dobrá, protože se kumuluje mnoho problémů. Všichni cítíme, že je příliš mnoho věcí špatně. Především je to rostoucí zadlužení státu a tvrdý dopad krize na příjmy státu, což se logicky odrazí i na příjmech měst a obcí. Nejvíce to vždy pocítí občané.

Osobně mne nejvíc zlobí, že namísto hledání východiska napříč politickým spektrem se upřednostňují volební zisky jednotlivých stran. Očekával bych, že budeme poslouchat odborníky, kteří nám ukáží cestu z pasti. Velmi jsem cenil práci NERVu a současné sestavení týmu ESO. To jsou ekonomičtí profíci, kteří nesledují politické cíle, ale ozdravění ekonomiky. Jenomže místo abychom jim naslouchali, čelíme populistickým požadavkům, které situaci ještě zhorší. To je nepřijatelné a chápu postoj našich poslanců, kteří se snaží zabránit špatným návrhům i za cenu blokování jednání pomocí obstrukcí.

A co ta poraženecká nálada, šíří se v řadách modrých ptáků?

Ne, neřekl bych, že je nálada poraženecká. Příhodnější by byl výraz "kritická". Na všech úrovních na Jablonecku máme kritické připomínky k tomu, co se v Čechách děje a chtěli bychom, aby naše vedení bylo důraznější, abychom byli jako strana zásadovější a tvrdší v jednání s levicí.

V médiích se nemluví o tom, jaké scénáře mohou nastat po volbách a co nás čeká. To je moc špatné. Nám přeci nejde o to, zda budeme mít x mandátů a o postavení ODS, ale v první řadě jde o to, kam bude směřovat stát. Chceme jít cestou Maďarska, Řecka či Pobaltí nebo se chceme vyhrabat z problémů a být opět prosperující ekonomikou?

ODS se zabývá programem a hledáním co nejlepších řešení, ale socialisté jen slibují, aby vyhráli volby. To je nerovný souboj a obávám se, že jej nelze vyhrát, pokud budou občané na slibování a úplatu slyšet. Pořád posloucháme o boji s korupcí, ale copak nejsou sliby tzv.13.důchodů, vyšší mateřské a podobné návrhy korumpováním voličů?

Zaujal mne výrok skotského právníka Alexandra Tytlera (1747-1813):

"Demokracie je vždy svou povahou dočasná; jako trvalá forma vlády prostě nemůže existovat. Demokracie bude existovat jen do té doby, než voliči zjistí, že si mohou odhlasovat velkorysé dary ze státní pokladny. Od té chvíle většina vždy volí ty kandidáty, kteří slibují nejvíce požitků ze státní pokladny, a to s tím výsledkem, že každá demokracie se nakonec zhroutí kvůli uvolněné fiskální politice, což je vždy následováno diktaturou."

Myslíš, že je naší budoucností diktatura?

Kdyby nebylo Evropské unie, tak bych se toho bál Vítězství socialistů s komunisty je velice reálné a jistou formu značně regulované společnosti bychom jistě zažili. Pevně doufám, že provázanost v rámci demokratické Unie je zárukou, že se to bude dít jen v omezené míře, nicméně se opravdu není na co těšit. My uděláme všechno proto, aby k tomu nedošlo, ale záleží hlavně na tom, jak si vše vyhodnotí voliči, to jsou ti soudci, kterým náleží vynést ortel.

Já jsem asi spíše optimista, protože vidím, co dokázali lidé vybudovat, kolik firem prosperuje navzdory krizi a myslím, že občané u nás jsou rozumní a soudní. Myslíš, že se pletu?

Upřímně řečeno, doufám že ne! Jinak bych nemohl dělat to, co dělám. Věřím, že máme sílu přesvědčit občany, že jsme schopni nacházet řešení, že máme odborníky na cestu z krize a že máme řadu schopných politiků, kteří to zrealizují. Já mám také jeden oblíbený citát M. Thatcherové: "Nevýhodou socialismu je, že peníze ostatních vám nakonec dojdou." To jsme si na vlastní kůži užili a pamětníci to již zažít znovu nechtějí.

Fakta mají tu výhodu, že jsou jako matematika. Můžeš se s nimi seznámit, ale nemůžeš tvrdit, že 1+1 je třeba deset. Ředitel ČNB řekl, že příjmy státního rozpočtu činí přibližně jeden bilion. Státní dluh je vyšší než tento roční obrat, navíc s roční ztrátou 192 miliard korun. Dnes na obsluhu tohoto dluhu platíme sedmdesát miliard korun. Možná ale budeme platit třeba sto miliard a více. To je opravdu děsivá představa a já s tebou souhlasím, že toto soudný člověk nemůže připustit.

To je optimistický závěr, děkuji za rozhovor.

Já děkuji také a přeji čtenářům co nejlepší realitu a ať nás neopouštějí ideály.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama