ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2013 18:35:24

ČSSD prosadí dobře fungující stát? To se máme na co těšit

ČSSD prosadí dobře fungující stát? To se máme na co těšit

Sociální demokracie slibuje dobře fungující stát. Jestli ale má být ukázkovým příkladem způsob, jakým Bohuslav Sobotka jako tehdejší ministr privatizoval OKD, máme se na co těšit.

V okamžiku privatizace bylo na účtech OKD 5 miliard korun. Asi jako „bonusový balíček“ dostal pan Bakala nádavkem 44 tisíc bytů OKD. Cenu za ně neznám, nicméně pokud si řekneme, že cena jednoho bytu je 500 tisíc Kč (což určitě nenadsazuji), vychází mi, že za 44 tisíc bytů je to 22 miliard Kč!

Bylo-li na účtu v okamžiku privatizace 5 miliard + „bonusové“ byty, řekněme za těch 22 miliard + „zbytek OKD“, je celkem podivné, jak došli privatizátoři k prodejní ceně OKD 4,1 miliardy Kč.  Ano, součet aktiv a pasiv, pohledávek a závazků může tento zjednodušený náhled změnit. Ale myslím, že nejenom mě, ale i vám selský rozum postačí k tomu, abychom dospěli k závěru, že 4 miliardy byly „poněkud“ málo… Obzvlášť přihlédneme-li k výročním zprávám jednotlivých společností, na které „zlatokop“ Bakala OKD rozdělil (například zisky RPG byty). Odkláněči z modré party ODS asi tenkrát museli blednout závistí.

Celkem mě děsí představa, že takto s péčí řádného hospodáře bude Bohuslav Sobotka a ČSSD znovu po volbách řídit náš stát.

Á propos, nedošlo k privatizaci i Mostecké uhelné pod taktovkou sociálních demokratů? Že by „uhelná tradice“?

Asi by bylo dobré, kdyby celou věc opět přešetřili ve Švýcarsku, když je s tím u nás vždy takový problém. A vůbec si myslím, že by pro naši zemi bylo lepší, kdybychom obecně švýcarské zvyklosti aplikovali ve větší míře – třeba jejich přímou demokracii.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebookuhttps://www.facebook.com/Karelfiedler.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama