ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2016 17:10:48

Jako když popálenému podáte na pomoc rožhavenou tyč.

Jako když popálenému podáte na pomoc rožhavenou tyč.

Má být omezena omezena maximální výše úroků u půjček (tzv.RPSN) ? Nebo má být ponechána tzv. (a já říkám i domnělá) volnost trhu ?

Dnes se ve Sněmovně opět projednával tzv. "spotřebitelák" (Zákon o poskytování spotřebitelských úvěrů). Zaznělo tam opět, že výše úroků, což přesněji vystihuje tzv. RPSN (roční procentní sazba nákladů) by měla být omezena, ale od odpůrců i to, že regulace nic nepřinese.

Mám na to dlouhodobě neměnný názor. Schopnost klienta, který žádá o půjčku, je v daný okamžik pořád stejná. Je jedno, zda stojí před bankovní přepážkou, v kanceláři nebankovního poskytovatele, nebo u černých půjčovatelů - tedy spíše lichvářů. Nechat tyto lidi napospas trhu půjčovacích "draků", kde jim sice půjčí, ale současně ještě více posunou k dluhové pasti opravdu není dobré. Půjčují jim totiž častokrát s tím, že ani nepočítají, že budou všichni splácet - což si započítají do velmi vysokých úroků. A takoví lidé v nouzi a tísni pak končí ve spirále (častokrát spíše zničujícím tornádu) nekončících splátek, nebo v sítích exekutorů. Když takovému člověku, který je ve finanční tísni a dluhové pasti "dáme" takovou půjčku, je to, jako bychom spálenému, který už sotva jde, podali jako záchranu, ať se chytí, rozžhavenou tyč...

V diskuzi zaznělo také, že půjčky si berou lidé dobrovolně. No jak jsem zjistil, není tomu zdaleka vždy tak. Jeden z pozměňovacích návrhů dokonce navrhoval to, aby provize mohly být vypláceny i osobám, které s klientem vůbec nepřišly do styku. Nechápete tu krkolomnou formulaci ? To je provize pro "tipaře"! Osoby, které dávají tip, kdo by půjčku mohl eventuálně chtít, tedy komu dalšímu by se ještě dala vnutit další půjčka. Navštívili mě také pánové, kteří mě přesvědčovali o dobročinnosti jejich nebankovních půjček, jak pomáhají osobám nebo rodinám v tísni řešit jejich problémy. Třeba půjčkou na pračku. Když jsem se dozvěděl, že RPSN na takovou půjčku je 70% ROČNĚ (!!!), vyhodil jsem je .... To je přesně ten případ, kdy spálenému chtějí podat rozžhavenou tyč. 

Ano, finanční gramotnost občanů je třeba zvýšit a zvyšovat. Měla by však zvýšit i finanční soběstačnost občanů. (tedy samozřejmě těch, co pracují a nevyjdou se svým platem, nikoliv těm, co jen natahují ruce pro různé dávky)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama