ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2013 15:28:50

Kdo zaplatí dluhy VZP? Daňoví poplatníci?

Kdo zaplatí dluhy VZP? Daňoví poplatníci?

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude jednat s ministrem zdravotnictví o půjčce ve výši 2,5 miliardy korun. Potřebuje totiž zabránit zpožďování plateb nemocnicím a dalším zařízením.

 Jenže tady vzniká rozpor. Na jedné straně máme zadlužené nemocnice a největší zdravotní pojišťovnu, na straně druhé bohatnoucí farmaceutické spolky a dodavatele.

Jak je to možné? Vznikají miliardové dluhy a zároveň miliardové pohledávky. Na trhu fungují firmy, které ve velkém skupují dluhy nemocnic. Pohledávky berou jako velmi výhodnou investici do budoucna. A díky vznikajícím dluhům nemocnic nemají tyto firmy o pohledávky nouzi.

Kdo ale zaplatí nynější problémy VZP? Nechybí jí mimochodem peníze i kvůli systému IZIP? Pojišťovna sice tvrdí, že dluh splatí do dvou let, ale nakonec dost možná vše opět zaplatí daňový poplatník. Kde chce totiž VZP na dluhy najít peníze, když očekává, že bude ve ztrátě? Bude snad ze ztráty generovat zisky? O tom pochybuji. Můj kolega, který je dobře obeznámen s finanční částí zdravotnictví, mi sdělil informaci, že VZP jako zdravotní pojišťovna platí vyšší platby za sjednané úkony než ostatní pojišťovny. Proč má takové smlouvy sjednané?

Na tomto zdravotnickém systému je něco velice špatného, když jsou na jedné straně dluhy a na druhé zisky právě díky nim.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama