ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2014 14:00:00

Návrh rozpočtu je pro nás zklamáním

Návrh rozpočtu je pro nás zklamáním

Vyjádření k návrhu státního rozpočtu na rok 2015.

 Současná koaliční vláda a především vicepremiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO zejména v předvolební kampani avizovali v případě jejich volebního úspěchu výrazné změny v hospodaření našeho státu. Chápeme, že rozpočet pro letošní rok 2014 asi nebylo v daném časovém prostoru možno přijmout v jiných intencích.

Avšak v návrhu rozpočtu na rok 2015 a výhledu na rok 2016 také žádné výrazné změny nebo změnu trendu ve struktuře rozpočtu nevidíme. Z tohoto důvodu je pro nás verze rozpočtu, kterou máme zatím k dispozici, zklamáním. Avizovaný trend snižování zadlužení se nekoná. Celkový schodek má být příští rok 100 miliard korun. Jak může takto vysoký schodek navrhovat ministr financí spolu s vládou, kteří se společně hlásí k fiskálnímu paktu EU? Fiskální pakt by totiž České republice přikazoval maximální strukturální schodek 1 %. Současný návrh odpovídá téměř dvojnásobné hodnotě a ministr financí ani vláda neukázali jakékoliv ambice tento schodek snižovat - jestliže příští rok má být podle vlády strukturální schodek 1,8 %, pak v letech dalších to má být podle zveřejněného návrhu celých 1,7 %. Další dlouhodobé zadlužování státu bez systémových změn směrem k efektivnímu zdravému státu je pro Úsvit nepřijatelné.

V navrhovaném rozpočtu na rok 2015 jsou příjmy a výdaje jednotlivých rozpočtových kapitol a oddílů skoro totožné nebo podobné jako v letošním roce. Pokud je někde patrný rozdíl, tak pouze ve zvyšujících se výdajích na mzdy, důchody a sociální platby. ČSSD již např. předčasně hlásá, že pokud se týká zastavení byznysu s ubytovnami, který nás stojí ročně několik miliard, má již údajně splněno, avšak nejen že tento zákon nebyl ještě Sněmovnou přijat, ale ani z čísel návrhu státního rozpočtu na rok 2015 se toto rozhodně vyčíst zatím nedá.

V podstatě stále stejná míra deficitu státních financích až do roku 2017 nás dluhové pasti rozhodně nezbaví. Je vykládána zvýšeným podílem investic, ale bližší strukturu těchto investic zatím neznáme. Hnutí Úsvit nezastává názor, že investování především do dopravní infrastruktury a dopravních cest je všelékem. Neblahý příklad japonské ekonomiky je toho výmluvným dokladem. Investice samozřejmě podporujeme, ale preferujeme podporu a znovuobnovení domácí výroby, která kromě snížení nezaměstnanosti může přinést i skutečně dlouhodobé příjmy do státního rozpočtu z daňových odvodů z práce a z podnikatelských zisků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama