Ing. Karel Janeček

Bez stranické příslušnosti.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2016 20:15:00

Antimonopolní úřad nám zakázal podepsat smlouvu s případným vítězem, ale...

Antimonopolní úřad nám zakázal podepsat smlouvu s případným vítězem, ale...

Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil autobusový tendr, kraj obálky s nabídkami zítra neotevře.

Antimonopolní úřad vydal předběžné opatření, kterým pozastavuje zadávací řízení pětimiliardového tendru na zajištění veřejné autobusové dopravy na území Královéhradeckého kraje na příštích deset let. „Budeme se stejně jako v průběhu celého tendru řídit dikcí zákona a obálky v úterý 5. 4. neotevřeme. Každopádně tím tendr nekončí, pouze je pozastaven,“ řekl k rozhodnutí ÚOHS náměstek zodpovědný za dopravu Karel Janeček. 

Obálky s nabídkami se měly otevřít v úterý 5. 4. 2016 v 11 hodin. Rozhodnutí ÚOHS neobsahuje věcné odůvodnění, takže kraj v současné době neví, co k tomuto předběžnému opatření ÚOHS vedlo. K přijetí stanoviska a dalšího plánu postupu musí tyto informace zjistit. „Každopádně nás tento krok, který přišel těsně před otevřením obálek, překvapil. První stanovisko ÚOHS z konce února letošního roku říkalo, že náš tendr je v pořádku a může pokračovat. Před 14 dny nám zakázal podepsat smlouvu s případným vítězem, ale o zákazu otevřít obálky vůbec nebyla řeč. Nově vzniklou situaci analyzujeme,“ komentuje rozhodnutí úřadu Karel Janeček. Podrobnosti k dalšímu postupu kraj zveřejní na tiskové konferenci v úterý 5. 4. 2016 v 9 hodin.

Kraj se už od listopadu potýká s velkým nátlakem ze strany odborů, aby byl tendr zrušen. Právní posudky, které má kraj k dispozici, však hovoří jasně: není zákonný důvod pro zastavení soutěže, jinak by se kraj vystavoval riziku pokuty ÚOHS až do výše 40 milionů korun. I přesto kraj vyšel odborářům vstříc a přistoupil na kompromis týkající se platových podmínek řidičů.

Na dokončení tendru závisí poskytování dopravní obslužnosti kraje v letech 2017 – 2026. Nově stanovené podmínky zvyšují komfort a bezpečnost pro cestující a spolehlivost dopravy celkově. Jedná se například o bezbariérovost autobusů, požadavek na klimatizaci v nových vozidlech, audiovizuální informování cestujících v průběhu jízdy nebo požadavek na vozidlo operativní zálohy, které by mělo být připraveno vyjet v případě poruchy autobusu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama