Ing. Karel Janeček

Bez stranické příslušnosti.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2015 8:08:40

Po 70 letech je slovo „válka“ zase aktuální

Po 70 letech je slovo „válka“ zase aktuální

Uběhlo 70. let od konce druhé světové války, ničivého konfliktu, ve kterém zahynuly miliony lidí a který navždycky poznamenal životy obyvatel celé Evropy. Slovo válka však bohužel v těchto dnech začíná být znovu aktuální.

I proto si je důležité připomínat minulost, která by měla být pro všechny nejen mementem, ale i poučením.

Dne 8. května 1945 skončil nejničivější konflikt v dějinách naší planety. Naši vzpomínku si zaslouží všichni ti, kteří v něm bojovali za svobodu. Všichni vojáci i odbojáři, kteří se zapojili do boje proti fašismu a kteří v mnoha případech položili životy za to, abychom mohli žít v demokratické zemi. A nejen to, zabránili doslova vyhlazení našeho národa. Padli tak za jeho samou podstatu a jeho vlastní existenci.

O to víc je alarmující, když se podíváme na současný svět a to, co se v něm děje. Opět se objevují „vůdci“, kteří nabízí zdánlivě „jednoduchá“ řešení, která však směřují k totalitě či nesvobodě. Opět světem zmítají ozbrojené konflikty – větší i menší. A bohužel se nevyhnuly ani Evropě, kterou všichni z nás považují za kontinent stabilní a bezpečný.

Je to jasné varování, že není možné být lhostejný k tomu, co se kolem nás děje. Těch 70 let je hodně dlouhá doba. Lidé naneštěstí zapomínají na hrůzy, které prožily generace před nimi, pamětníků ubývá.

Věřím ale, že když začne každý z nás sám u sebe, dají se věci změnit. Právě svoboda a demokracie jsou hodnoty, na kterých stojí naše společnost, které jsou jí vlastní. Braňme je, nezapomínejme na minulost a dívejme se dopředu s odpovědností nejen za životy svoje, ale i všech těch, kteří přijdou po nás.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama