Ing. Karel Janko

mpř ČSNS
  • ČSNS 2005
  • Podolanka
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2022 12:28:39

Válka o energie a suroviny

Válka o energie a suroviny

Zdroje rozvoje lidstva

 

 V pořadu na Svobodném radiu jsem  se zabýval tématem o zdrojích rozvoje lidstva, definované jednou mezinárodní institucí v sedmdesátých letech minulého století.    Toto téma jsem si  tehdy vybral zcela záměrně a mělo být svým způsobem základem a pokračováním v tom dnešním pořadu, ve kterém jsem chtěl trochu prognózovat politický vývoj v Evropě  konkrétně v závislosti na  zdrojích  rozvoje.  

Vývoj stavu věcí- tedy reality  mě ale pořádně předběhl.

Zcela ve stručnosti proto  jenom  připomenu závěry mé poslední relace na tomto radiu dne 18.1.22  o zdrojích rozvoje,  kterými  jsou:  voda, půda, kovy, energie a pracovní síla. A to proto, že jsou základem toho politického vývoje na Ukrajině  i tohoto pořadu.

Voda: její množství je sice konstantní, ale je nerovnoměrně rozložená a v místech potřeby mnohdy je také kontaminovaná. Zvláště klesá hladina spodních vod.

     Půda: (zemědělská): Postupně celosvětově i u nás ubývá a je znehodnocována hnojivy i pesticidy.

K tomu ještě dodatek: Díky té zločinné proevropské politice dosavadních vlád jsme se dostali ve vlastní zemědělské produkci ČR tak  na 30- 50 % svých  potřeb   nehledě na to, že jsme byli za minulého režimu potravinově soběstační.

Kovy: vzhledem k průmyslovému rozvoji je jich ve všech sortách v podstatě nedostatek, přeplácejí se a nestačí ani jejich recyklace.

Energie: je to: uhlí, které pomalu končí, ropa, která je tak na 30-60 let, jádro, na které zelení plivou a v Německu se odstavuje,  a  alternativní zdroje bláznivých zelených  Grét-  vítr, voda, slunce -kterých tak 8%.

Pracovní síla:  Pro přehled je markantní to, že počet obyvatel se za posledních 500 let zvýšil 13x a spotřeba energií stoupla 115x. Jen za posledních 100 let se zvýšil počet obyvatel téměř na pětinásobek. A to radikální zvýšení spotřeby energie se týká především 20. Století.  Z toho vyplývá i trvalý hlad po energiích a zároveň i boj o ně.

Protože však mám já i řada posluchačů i občanů kontraverzní pohled na to současné dění ve světě a zvláště na východě, je jasné, že jsme k tomu pohledu nějakých způsobem determinováni, tedy: věkem, rodinou, vzděláním, majetkem, profesí, politickou příslušností, ale i korupcí např.  v podobě parlamentních  a senátních křesel i pašalíky které z toho vyplývají. Kromě těchto aspektů si dovolím tvrdit, že nám schází kolektivní historická paměť i historické znalosti, které to také formují.  Proto lidstvo stále opakuje i své chyby.  Historie je totiž krásná a poučná věc i věda.  !!!Někdy je však nežádoucí!!.   Musím prohlásit, že historická data sice najdete na internetu, ale historické souvislosti vám již často unikají.

Je to zoufalství nad dějinnými ne/znalostmi naší mládeže ale i těch, kteří již vyrůstali po roce 1990. Když se člověk dívá na ty jejich odpovědi, co se událo jenom v posledních 100 letech tedy - 1914, 1918,1933,1938,1939, 1942, 1945, 1968, 1989/90 ? je to k pláči!   Pravděpodobně to je ten základ a důvod odlišné volby mladých a starších občanů u voleb. I my jsme nebyli jiní a  já se často vracím do historie.

Tím se dostáváme k meritu věci dnešního pořadu- t.j té avizované prognóze.

Tím měla být prognóza vývoje Evropy, a především postsovětských republik, kdyby dále pokračoval  podle  Jelcina a proti tomu  vývoj s Putinem v čele.  A jestli by se vám zdálo, že utíkám od avizované ekonomie, neutíkám. Vše se jí týká a je to s ní propojeno.

Pokud se jedná o to, jak by vývoj Ruska pokračoval jelcinizací, Rusko mělo být postupně rozparcelováno západem  na  4 díly- 4 republiky - t j. jednu Evropskou, dvě západo-sibišské a jedna východosibiřská.   Divide et impere- rozděl a panuj - alá východní Evropa. Západ se svým monopolním kapitalismem by dále mohl koncentroval svůj majetek a pomohl by si touto expanzí dle mého názoru tak na 25- 30 let k dalšímu rozvoji.  Ten nutně potřebuje, protože v současné době je systém vyčerpaný a hrozí mu krize. Vše co potřebuje v  Rusku je: půda, kovy, levná pracovní síla a zvláště potřebné energie ropa a plyn, což je  akutní problém dneška.  Jejich hlavní zdroje jsou u Severního moře nad Uralem i dále na Sibiři. Odtud je vedena hlavní trasa ropovodu-Jamal a plynovodu, Nord stream South stream.  Nezanedbatelné jsou i odbytové možnosti!!!.  Západ se ale nechce dohadovat s Ruskem o kvótách ani o ceně dodávek ropy a plynu. Chce mít na nich vlastní palec!!!!! A jakákoliv krize je k tomu  pro ně i příležitost pro zavedení ! jejich pořádku!!!! (=  kovid,   Ukrajina  , nastolení Green deal)  a  možnost ovládnutí těch zdrojů.

 Tím je řečeno vše.

     Podstatou  existence kapitalizmu je tedy  jeho  expanze- ekonomická, politická i územní.   

   !!!  Monopolně kapitalistický systém potřebuje trvalý cca 2% roční  růst ekonomiky.. Povšimněte si, že toto číslo je to i cílové procento inflace pro národní banky. Je zvládnutelná/é  a  zároveň i pro obyvatelstvo optimistické z hlediska vývoje mezd i vývoje HDP.  Před 30 ti lety si západ pomohl politickou i ekonomickou okupací středoevropských států  - majetkem  i zisky.400 mld Kč.  Dnes potřebuje postupovat dál. Jinak ho nutně postihne hospodářská krize z důvodu předlužení, nedostatkem zdrojů i krize systému.  Ta koncentrace kapitálu i moci postihla již celé kontinenty.  A ta honba za zdroji mi připomíná historii: Vždy šlo o ovládnutí zdrojů  a  o  ty  jde i dnes.!!!!!!!!!!!!! 

Trocha historie, která se neslyší ráda:

      Týden před  vypuknutím 2.s.v.( v srpnu 1939)  byl polský   ministr zahraničí Beck v Německu a nabízel Hitlerovi pomoc s útokem na Rusko. Ten ho odmítl a věděl proč.        ( jen pozn.:   Štětín, Gdaňsk a Gdyně byly Německé. T zv. Východní marka). 

Po útoku německé armády na SSSR 22.6.1941  nabízeli Ukrajinci pomoc s útokem na Rusko. Hitler odmítl a také věděl proč. Nicméně přesto byly ustaveny ukrajinské oddíly SS Galicia a dalších  100 000 Ukrajinců se zapojilo do pomocných oddílů SS a wehrmachtu-  tzv. einsatzgrupen.   Výsledkem bylo přes 100 000 zavražděných Poláků a Židů (a nebyl to jen Babí jar a Volyně). ??? Ptám se???? Není to dnes stejná sebranka nacistů v Azovu i Pravém sektoru, hlásící se k jejich odkazu a která dnes ovládá Ukrajinu???   ???Není to novodobá  nacifikace tohoto státu???

 Historie Polska  https://www.forum24.cz/polsko-v-klestich-mezi-nemeckem-a-sssr-v-letech-1918-1939/   jedna velká tragedie. Pohyb hranic!!  Mnoho linků je smazaných!!!

A ještě k tomu odporu Hitlera a odmítnutí pomoci-

1. vše na východ byl pro něj slovanský póvl,  a  za 2. chtěl Ukrajince vystěhovat za Ural a poskytnout tu úrodnou půdu zcela a beze zbytku německým rolníkům. Žádný póvl tam neměl zůstat.  Divím se, že jim dnes Poláci tak pomáhají…   A kdyby byli ti dnešní „praví Ukrajinci“ skuteční  vlastenci, nikdy by je západ nepodporoval. ???Není to naopak, že jim jejich nacizmus vyhovuje???.  To stále platí obecně všude.   Skvělé české hory!!!

Takže takto nám vypukla ukrajinské válka i celková hysterie kolem ní. Na 70 %-tech území se neválčí, tak proč se tam nepřesunou?

Principiální pohled na  tuto válku je :

1. emocionální,  ovlivněný tím, na co lidé koukají v mainstreamu,  vzdychají a roní nad tím slzy ….……..nebudu je jmenovat ani komentovat  a také těch,  kdo  souhlasí s rozšiřováním NATO na východ a uvědomují si tu vnucenou submitivitu i k zajištění svých prebend..       Nebo pohled:

2. geopolitický a geostrategický-   je to honba za zdrojem surovin a  energií.                     Ten pohled dělí i postoj občanů k této válce. 

     !!! Lituji obyčejné lidi a zvláště matky s dětmi  !!!!! ´na Ukrajině i  ty na útěku. Nelituji Ukrajinu. Může za to vedení země  a to,  co  si zvolili, to mají. A a dodávám  tak jako u nás !!!

A trocha jedovatosti: Na druhé straně se  ale Ukrajincům  otevřely hranice,  to přece chtěli !!!!!Volně do EU! S tím se bude muset něco udělat.

      ??A jakpak se srovnává bombardování  Ukrajiny  s bombardováním Srbska = když dva dělají totéž, není to totéž!   Na jedné straně válečný zločin a na druhé straně humanitární bombardování podle jednoho vožralky a jedné  českožidovskoamerické řeznice.

     24.3. večer jsme si připomněli 23-té výročí tohoto bombardování.

Ten vývoj na Ukrajině má ještě jednu historickou paraleru.

K tomu jsem napsal již 10.února  tento článek:

Můj otec  byl v roce 1946/7 nasazen na Slovensku t.zv. na  banderovcích. Byla to obrana čsl. armády a policie proti vojskům  Stěpana Bandery, prchajícím a  táhnoucím po válce z Ukrajiny přes Polsko a Slovensko do Rakouska.  Za nimi bylo jen násilí a vraždy na civilním obyvatelstvu (nejenom) Slovenska.  Při  demobilizaci našich ozbrojených sil dostávali příslušníci brožurku s fotodokumentací o Banderovcích a jejich činech.  Dodnes mi zůstaly v paměti hrůzné  fotky malého dítěte přibitého za všechny čtyři na vratech, nebo na stole ( kde není podstatné), vypárané vnitřnosti ženy, uřezaná jejich prsa,  mrtvoly mužů, vypálená stavení i s lidmi a další "hrdinné činy" té fašistické sebranky, která je dnes předmětem obdivu a adorace.  Máme jako národ a to český i slovenský asi krátkou paměť, že jsme dnes  schopni obrátit historii naruby.  Rozdíl mezi námi starými a mladými spočívá právě v té paměti a proto nám starým nemohou politici nabulíkovat vše, co se jím zamane.  Toto je také základem dnešního Rusko- ukrajinského sporu!!  Takže spacifikovat Ukrajinu je v našem zájmu a to dřív, než se jejich nacizmus rozmnoží.    KJ 10.2.2022!!!!!

     Připomínám i kauzu Krymu. Proč vznikla kauza a obsazení Krymu ?  - Pro ukrajinskou vládou plánovaný pronájmem Sevastopolské  námořní  základny   Americe- USA.

     No a kdo by si nechal vlézt vši do kožichu? S Ukrajinou je to podobné a pro rakety NATO  by  to bylo 5 minut letu z Ukrajiny na Moskvu. ??? Je to drang na osten nebo drang nach westen???? Obdobná situace tady byla již s Kubou a Tureckem v roce 1962. A jak to dopadlo!

 Takže se musím zeptat:   Není to všechno jen součástí boje globalistů a egoistů?

Není to plánovaný vliv a expanze  Západu a USA prostřednictvím vývozu demokracie a vojenských základen?

     Jaký je  počet základen NATO ve světě? : Dle dostupných údajů z oficielních webů je to od 730 do 800 jak kde podle zdrojů

      A kolem Ruska?  podívejte se na mapu a počítejte ty základny od severu k jihu se mnou:       Estonsko, Lotyšsko, Litva po jedné, Polsko, Slovensko, Rumunsko po dvou, Bulharsko, Moldávie, Turecko  po jedné  celkem  tedy 12 základen!

     A další čtyři se podle Stoltenberga budou budovat v Estonsku, Polsku, Bulharsku a Rumunsku.      Je to nástroj k ovlivňování vývoje východní Evropy a potažmo Ukrajiny a Ruska za pomocí vývozu demokracie, podpory disentu a válek. Takže takové je to mírové úsilí   Západu- NATO! Bylo v zájmu sebezáchovy Ruska tuto vojenskou operaci spustit.

Počet válek, které vedly USA za posledních 100 let je vyčíslen na 130. Pochopitelně většina těchto informací uváděných na webu je dnes zablokována.

Na 1.s.v vydělali Američani na potravinách   na 2.s.v vydělali na dodávkách zbraní, vyhovuje jim i tato válka, protože oslabuje Evropu a chtějí být světovým hegemonem. 

 Čekají za bukem  až se Evropa vymlátí, Pak už zbývá jen jejich vývoz demokracie a jejich nadvláda. Je však historickou skutečností, že tam, kam vstoupila bota amerického vojáka, žádná demokracie nevznikla. Jen diktatura…!!!…

     Podstatou existence kapitalizmu, jak jsem již uvedl, je expanze! -  Expanze  ekonomická, politická,  územní,  

To říká vše.  Monopolně kapitalistický systém potřebuje trvalý cca 2% roční  růst ekonomiky.. Povšimněte si, že to je to i cílové procento inflace pro národní banky. Je zvládnutelná/é  a  zároveň i pro obyvatelstvo  optimistické z hlediska bvývoje HDP i vývoje mezd.  Před 30 ti lety si západ pomohl politickou i ekonomickou okupací   středoevropských států,   majetkem  i zisky. Dnes potřebuje nutně postupovat dál. Jinak nutně přijde hospodářská krize z důvodu předlužení i nedostatkem zdrojů. 

     Dříve vojsko proniklo na území a následně ho vydrancovalo, dnes pronikne ekonomicky, drancuje ho také a zajišťuje se vojensky v paktech.

      Takže mám několik otázek:

      - Děje se dnes rozklad nepohodlných států tzv. demokracií.?

- Proč bylo to tvrdé prosazení pandemického stavu ? Aby si vlády mohli dělat co chtějí? 

 - Byla to snad předzvěst dění na Ukrajině? ?

Albrigtová  zcela nedávno prohlásila, že je nemravné  proč má mít jeden národ možnost těžit z přírodního bohatství své země? Musí se s námi o to podělit! Totéž sdílí i některá z těch našich slepic.

Dne 16.3. bylo v jednom našem rozhlase sdělení, že by severoatlantická aliance měla                  

 pracovat na dlouhodobém plánu na obsazení Ruska.

A opět se musím zeptat?

    Není to snad  podstatou snah západu od počátku jeho existence?

     Na počátku té ukrajinské války ke které muselo nutně dojít,  jsem na Novinkách stručně definoval její podstatu:  

     ?????  Je   Není  to   snad   válka  NATO  proti Rusku,  na území Ukrajiny, a vede se o surovinové zdroje celého Ruska..  Nemyslíte si, že to platí stále?

       A ne, že bych bezmezně fandil Rusku. Nebral jsem si servítky v minulém režimu a neberu si je ani dnes.  Jsem český vlastenec a Česko-Slovensko  je moje priorita.   

 Z  Závěrem tedy shrnuji a tvrdím, že  ekonomická válka a tažení za zdroji  přerostlo ve válku skutečnou a že to je podstata i této války Rusko Ukrajinské. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama