Ing. Karel Šidlo

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • Vyšetřovací komise pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2010 18:51:00

Jak zvládat sněhovou kalamitu?

Jak zvládat sněhovou kalamitu?

Komentář poslance Karla Šidla k aktuální situaci.

Potíže s dopravou do zaměstnání či na jiné důležité místo měl v posledních dvou-tří dnech téměř každý. Před začátkem zimy jsme všichni údajně připraveni, ale jakmile to přijde, pokaždé jsou problémy. Jak to změnit?

 Zvládnutí sněhové kalamity má dva základní atributy: Za prvé, jde o připravenost občanů, státní správy, dopravních firem a samozřejmě firem zajišťujících údržbu a úklid komunikací. Za druhé, rychlost, s jakou úklidové firmy stíhají situaci řešit, závisí i na nás zcela nezávislých podmínkách, na tom, jak proměnlivé je počasí, jak dlouho sněží, jaký je vítr, zda mrzne atd., což dohromady určuje, odkdy mohou vůbec začít firmy sníh odklízet a jaká je např. účinnost použitých posypů.

 Co však především komplikuje situaci, je přístup neukázněných řidičů či dopravců, kteří nerespektují zimní podmínky a vyjíždějí bez kompletního zimního vybavení. Ohrožují tím nejen sebe, ale i další lidi. Jestliže je předem z předpovědi zcela jasné, že souvislá sněhová přikrývka nejenže nezmizí, ale ještě zesílí, je od řidičů, zejména řidičů kamionů, naprosto bezohledné vyjet bez sněhových řetězů. Výsledkem je celá řada dopravních nehod a hlavní tahy zcela zablokované havarovanými kamiony či dalšími automobily. A to jak dálnicích, tak přímo ve městech. Za těchto podmínek nemohou úklidové firmy mnohdy svou roli vůbec plnit, protože i jejich sypače a pluhy uvíznou v zácpě.

Hodnotit, jak se celkově situace zvládla, zda firmy dobře naplánovaly, kde mají zasáhnout nejdříve, lze z výše uvedených důvodů až z určitého odstupu. Pokud mohu podle nyní dostupných informací soudit, úklidové firmy se většinou snažily situaci zvládnout, výjimkou je zřejmě zejména Praha, kde dnes dopoledne ještě nebyly protažené některé velmi frekventované ulice, ačkoli už dávno nesněžilo.

Jak zajistit, aby se občané příště nemuseli bát, že když začne sněžit, uvíznou na několik hodin na dálnici či silnici? Myslím, že je především bezpodmínečně nutné, aby byla i u nás – stejně jako např. v SRN – základní zimní výbava povinná, zakotvená v zákoně o pozemních komunikacích. Ukazuje se, že pouze zákonná povinnost donutí jak mnohé řidiče osobních automobilů, tak zejména řidiče kamionů a dopravní firmy, aby respektovali změnu podmínek v zimním období. Pak se nebudou moci ani úklidové firmy na nic vymlouvat.

Karel Šidlo, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama