Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2022 12:37:35

Nedovolme vzít ženám jejich právo a svobodu volby

 Nedovolme vzít ženám jejich právo a svobodu volby

Loni v září v Polsku zemřela žena poté, co jí lékaři odmítli podle zákona provést potrat poškozeného plodu.

Čekali, až nenarozenému dítěti přestane bít srdce. Mladá žena mezitím dostala septický šok…

Právo žen rozhodnout o svém těle a životě dostává poslední dobou opět „pěkný“ pohlavek. Co pohlavek, doslova ránu pěstí. Konzervativci v celém světě jsou teď nějak víc na koni a snaží se omezovat práva a svobody lidí, kde to jen jde. Teď tedy konkrétně mluvíme o právu žen na potrat.

V Evropě ty snahy, mnohdy úspěšné, vidíme všude. V Polsku roste počet žen, které zemřely kvůli tamnímu protipotratovému zákonu. Na Maltě jsou potraty taktéž zakázány, podobně to mají v Chorvatsku, Maďarsku, Itálii a na Slovensku… U nás stále vlivnější ultrakonzervativci pořádají několikatisícové manifestace a požadují totéž.

Právě proto se na evropské úrovni především levicoví europoslanci snaží hledat způsob, jak tyto středověké tlaky zastavit. V uplynulém týdnu projednával Evropský parlament usnesení o globálním ohrožení práv na potrat. Rezoluce, kterou koordinoval klub The Left, jehož je KSČM členem, vyzývá k dodržování stávajících práv na potraty v USA, a také k tomu, aby členské státy EU dekriminalizovaly potraty a aby byl zajištěn přístup k bezpečným a legálním potratům v EU.

Proč řešíme USA?  Nedávno uniklé stanovisko amerického Nejvyššího soudu se snaží zvrátit verdikt z roku 1973, který legalizoval právo na potrat po celé zemi. To může mít nebezpečný dopad v souvislosti s právem na potrat nejen ve Spojených státech, ale celosvětově. Jedno rčení totiž říká: Když Amerika kýchne, svět nastydne. Protipotratové stanovisko Nejvyššího soudu USA by nepochybně povzbudilo i konzervativce k ještě většímu nátlaku na vlády a soudy po celém světě, aby zrušily práva na potrat. 

Není samozřejmě žádným překvapení, že zatímco zachování tohoto práva žen požaduje levice, středopravicoví, konzervativní a ultrapravicoví europoslanci chtějí rozhodovat za ženy. Tragikomické je, že pravičáci tak rádi mluví o osobní zodpovědnosti a křičí, kdykoliv se objeví zákon, který „něco přikazuje“. Tady chtějí přikazovat oni. Navíc zákazem, který ohrožuje na zdraví i na životě.

Nikdo z nás nechce, aby se potrat stal samozřejmostí. Naopak. Usilujeme o to, aby co nejméně žen, nebo ještě lépe, aby žádná žena nebyla nikdy postavena před toto dilema. Tomu se dá ale předejít jedině tím, že vlády zajistí plný přístup k sexuálním reprodukčním a zdravotním právům, včetně dostupné (cenově přijatelné, ideálně bezplatné) antikoncepci, ke zdravotnickým službám, maximálně podpoří informační a osvětové kampaně, která pomůže k plánovanému rodičovství. A dokud tohle nefunguje, tak by měl být zaručen přístup k BEZPEČNÉMU přerušení těhotenství. Tomu nesmí bránit konzervativní klapky na očích. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama