Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2010 14:25:00

Ignorace, zbabělost a nuda české zahraniční politiky

Ignorace, zbabělost a nuda české zahraniční politiky

Staronový tým připravil prohlášení, které je ještě méně konkrétní než to z roku 2006.

Oněch pět stránek programového prohlášení vlády, které jsou věnovány zahraniční a bezpečnostní politice, nezapřelo, že je zpracovával staronový tým: poučen z neúspěchů minulé pravicové koalice připravil prohlášení, které je ještě méně konkrétní než to z roku 2006 a zbaběle uhýbá před problémy.

Především formulace prvořadých cílů zahraniční politiky už tradičně vynechává otázku mezinárodního práva. Tento právní nihilismus není ničím jiným, než skrytou představou o rozhodujícím významu síly v mezinárodních vztazích. Vláda slibuje novou koncepci a strategii - ale až po schválení nové Strategické koncepce NATO, neboť do té doby nebude mít na nic názor, a to ani na povahu vojenské aktivity v zahraničí, ani na otázku jaderných náloží USA v Evropě. Připomínám, že teze prohlášení o zachování charakteru Aliance jako „kolektivního obranného uskupení" je už více než dekádu v rozporu s platnou strategií NATO, předpokládající vysílání misí do euroatlantického prostoru, a to i bez mandátu OSN.

Dokument se taktéž vyhýbá potřebě vytvořit novou bezpečnostní architekturu v Evropě - přestože ona současná selhala jak při bombardování Jugoslávie, tak i v případě gruzínsko-ruské války. Stejně také chybí stanovisko ke špinavé válce v Afghánistánu, kde Brusel vede i naše vojáky k porážce.

Právě tak, jako je programové prohlášení nudné v pasážích o obraně, je nezajímavé i pokud je o Evropsku unii. Je zřejmé, že jeho autoři nepostřehli největší slabinu Bruselu, která se v poledních letech projevuje: často zajímavé dokumenty jako byla Lisabonská strategie či doktrína Bezpečná Evropa v lepším světě doprovází neschopnost politických elit naplnit jejich obsah. Obdobné nebezpečí hrozí i v případě dokumentu Evropa 2020. Není mi jasné, proč má být - jak uvádí programové prohlášení - otázkou prioritního významu další rozšiřování EU. Je velmi pravděpodobné, že současné problémy Unie toto téma odsunou na vedlejší kolej. Nemluvě o tom, že v programovém prohlášení chybí stanovisko k přijetí eura.

Programové prohlášení obsahuje tezi, že vláda bude „v zájmu kontinuity bezpečnostní a obranné politiky usilovat o zajištění co nejširšího konsensu demokratických politických stran". Tato fráze bývá užívána k tomu, aby její hlasatelé světu sdělili, že je nezajímá názor KSČM. Obávám se ale, že v daném případě jde o víc: o pohrdání názory občanů. To, že nová vláda nebude usilovat o co nejširší konsensu veřejnosti v oblasti zahraniční politiky, naznačuje, že bude pokračovat v praktikách, kdy ji nezajímaly tisícové manifestace hnutí Ne základnám či sociologické výzkumy, které v rozporu s vládními záměry sdělovali, že většina lidí této země nesouhlasila s rozmístěním vojáků USA na našem území. Vláda by měla zodpovědně spravovat záležitostí obyvatel této země. Předložené programové prohlášení i v pasáži zahraniční politik však zcela jednoznačně ukazuje, že vláda této panské koalice odpovědně spravovat naši zemi nedokáže.

Kateřina Konečná
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama