Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2017 18:26:39

Kebabová aféra

Kebabová aféra

Ráda bych se vyjádřila k dalším fámám, které se v ČR šíří v souvislosti s tzv. kebabovou aférou. Upřímně musím říct, že nad touto reakcí mi zůstává rozum stát.

 Nejdříve k faktům. Evropská komise chtěla prováděcím aktem používání fosfátů u jehněčího, skopového nebo telecího oficiálně povolit. Čili naopak umožnit prodejcům kebabu nadále používání této praktiky. Fosfáty se již dnes mohou běžně používat při skladování čerstvého masa, regulace pro zmražené polotovary však zatím chyběla. Celé používání této látky ve zmražených výrobcích, mezi nimi i u ,,masa" na jehle používaného ve stáncích na každém rohu dosud nebylo nijak zdravotně regulováno a výrobci si do tohoto ,,masa" mohli fosfáty píchat dle libosti. Celý vtip dnes spočívá tak v tom, že Evropská komise tuto praktiku, chtěla plošně zlegalizovat a my z výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin jsme se postavili proti. Nejenom, že konzumace fosfátu je spojena se zvýšeným rizikem srdečních chorob, ale především jsou tyto látky zneužívány k tolik oblíbené praktiky napichování masa vodou a prodávání vody za cenu masa, kterou tak dobře známe v ČR. Za situace, kdy chybí patřičná studie EFSA, zda jsou tyto látky škodlivé či ne a tyto chemikálie se plošně zneužívání ke klamání spotřebitele a prodávání mu vody za cenu masa, nemohl snad nikdo čekat, že členové výboru, jež má ve svojí agendě ochranu veřejného zdraví a bezpečnost potravin s tímto budou souhlasit. V poslední době si připadám v dost schizofrenní situaci, na jedné chce ČR, aby EU bojovala proti dvojí kvalitě potravin a když to výbor EP pojednou dělá (neboť tyto problémy jsou úzce propojené) tak se proti tomu zvedne vlna odporu? Ráda bych k tomu ještě na závěr řekla toliko, to jak se dneska dělá kebab ve stáncích na ulici nemá vůbec nic společného s tím jak se děla tradičně nebo se dříve dělal. Prodejci této ,,pochutiny" si za pár peněz nechávají vozit z Německa zmražené hroudy masa, které jsou napíchané fosfátem, aby ušetřili, neboť maso tak nevysychá na grilu (fosfát v masu poutá vodu) a oni Vám ho tak mohou prodat za 50,- Kč. Ať si každý přebere na základě těchto informací zda-li mu to za to stojí a chce to podporovat nebo ne. Tradičně se tato pochutina dělá prokládáním různých druhů masa, různě tučných a ne z látky nevábného tvaru i zápachu. Navíc za fosfát v současnosti existuje plnohodnotná náhrada.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama