Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2021 14:01:00

Pomůžeme cestovním kancelářím se sjednáním povinného pojištění

Pomůžeme cestovním kancelářím se sjednáním povinného pojištění

V současné době se cestovní kanceláře kvůli pandemii potýkají s problémy, které se týkají zajištění pro případ úpadku.

Ministerstvo pro místní rozvoj proto ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a s profesními asociacemi přichází s podporou, která napomůže většímu počtu cestovních kanceláří sjednat zákonné pojištění pro případ úpadku. Podpora, tj. záruka Národní rozvojové banky, a.s. (NRB) poskytnutá cestovní kanceláři sjednávající si ochranu pro případ úpadku bude příjemcům poskytována na dobu jednoho kalendářního roku. Návrh dnes chválila Vláda ČR.

„Drtivé většině cestovních kanceláří končí stávající povinné pojištění pro případ úpadku ke konci letošního roku. Tyto cestovní kanceláře tak s ohledem na aktuální situaci na pojistném trhu nebudou mít bez pomoci možnost pokračovat ve svém podnikání. Na to musíme reagovat, protože na trhu poskytování záruk na pojištění pro případ úpadku cestovních kanceláří nadále přetrvává situace, kdy nadnárodní zajišťovny odmítají pojišťovnám poskytovat krytí jejich rizik a ty pak nepojišťují nové cestovní kanceláře a stávajícím buď neúnosně zvyšují míru spoluúčasti, nebo jim rovnou končící pojistné smlouvy neprodlužují,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek při této příležitosti uvedl: „Prodloužení programu COVID Záruka CK, jehož vznik jsme vloni iniciovali, vítáme. Prodloužení programu napomůže získat zákonné pojištění pro případ úpadku a tím pádem budou moci cestovní kanceláře pokračovat ve své podnikatelské činnosti.“

Prodloužení programu oceňuje i místopředseda Asociace cestovních kanceláří Zdeněk Kříž: „Vítáme pokračování programu COVID Záruky CK, který pomohl a bude i nadále pomáhat cestovním kancelářím v této složité době při získání povinného pojištění pro případ úpadku. Jsme velmi rádi, že naše jednání s MMR, MPO a ČAP byla úspěšná a napomohla ke schválení této pomoci.“

Vláda schválila návrh rozšíření podpory ve formě záruk a to tak, že záruka může být poskytnuta k jedné pojistné smlouvě se sjednanou pojistnou dobou o délce maximálně 12 kalendářních měsíců, přičemž začátek sjednané pojistné doby nastane od 1. 1. 2022 do 30. 6. 2022. Pro další realizaci programu bude vynaložena částka ve výši 200 mil. Kč.

Bankovní záruka NRB činí 75 % z požadované spoluúčasti cestovní kanceláře do 30 % limitu pojistného plnění (maximální pojistné částky). Cestovní kanceláře tak místo složení základní hotovosti doloží pojišťovně poskytující pojištění pro případ úpadku bankovní záruku NRB. Cestovním kancelářím tedy zůstanou vlastní zdroje, které budou moci využít pro svou další činnost, nebude odčerpáváno cash flow a prostřednictvím záruky získají zákonné pojištění pro případ úpadku. Provozovatelé cestovních kanceláří díky tomu budou moci nadále podnikat ve svém oboru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama