Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.05.2021 10:16:58 - Bělka

Opravdu má pro nás jako lidi význam, aby se Česko soudilo s EK?

Vzhledem k tomu, o co v kauze dotace pro Agrofert jde, tedy o Babiše, nemůže nás soud ještě více poškodit? Soudit se kvůli jednomu miliardáři, který je navíc premiér. Má takový krok obdoby u jiného státu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.05.2021 17:25:18 - Ing. Klára Dostálová
Dobrý den, soud nás nemůže žádným způsobem poškodit. Rozhodnutí soudu může konečně a jasně právně vyložit normy související s fungováním českých řídicích a kontrolních systémů poskytování evropských dotací zejména z hlediska dodržování evropského právního rámce. V případě střetu zájmů je to pak Finanční nařízení EU ze srpna 2018. Nejen, že je evropský předpis velmi obecný, ale toto nařízení zatím ani žádný soud nevyložil. Orgánům zastupujícím ČR jde primárně o závazný výklad evropského práva s ohledem na vnitrostátní zákonnou úpravu. V současné chvíli se totiž střetávají dva rozlišné právní názory a jediný, kdo je může spravedlivě posoudit, je nezávislý soud. S pozdravem, KD