Ing. Ladislav Kos

  • HPP 11
  • Praha 11
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2017 20:17:10

Pro starostu Prahy11 Jiravu (ANO) je Jednací řád Zastupitelstva jen cárem papíru

Pro starostu Prahy11 Jiravu (ANO) je Jednací řád Zastupitelstva jen cárem papíru

Petr Jirava není jen starostou Prahy 11, ale i kandidátem ANO do Poslanecké sněmovny. Měl by tedy ctít zákony i podzákonné normy, jakou je i Jednací řád ZMČ. Jirava ho však zřejmě považuje za cár papíru, protože jej nerespektuje.

 

Starosta Jirava se „proslavil“ již před rokem, kdy se po puči ANO a TOP09 na radnici Prahy 11, nechal zvolit starostou Prahy 11 všemi zastupiteli minulé garnitury, na kterých před volbami nenechal nit suchou. Morální hodnoty jsou pro něj v politice zřejmě zbytečnou zátěží. Po schválení pronájmu části Základní školy na Jižním Městě své manželce na 10let pro její soukromou školu nyní předvedl i další ukázku svých politických kvalit – ignoraci lhůty pro vyhlášení pokračování přerušeného Zastupitelstva MČ Praha 11. Místo do 15dnů, jak ukládá Jednací řád,  bude svévolným rozhodnutím starosty Jiravy pokračovat Zastupitelstvo až za měsíc.

Takovéhoto kandidáta nominuje hnutí ANO do parlamentních voleb.

Ing. Ladislav Kos, zastupitel MČ Praha 11, senátor


A zde jsou detaily:


Dne 07. 09. 2017 bylo v 19 hod přerušeno jednání Zastupitelstva MČ Praha 11. Přerušení nastalo v souladu s JŘ ZMČ P11, kde je uvedeno: “Předsedající prohlásí zasedání za přerušené v 19,00 hodin, pokud se zastupitelstvo neusnese, že zasedání pokračuje i po této hodině”. Protože předsedající ani nikdo jiný nenavrhl, aby ZMČ pokračovalo po 19.hod, předsedající starosta Jirava jednání přerušil a v souladu s JŘ oznámil, že bude pokračovat do 15 dnů. Během zasedání zastupitelstva došlo totiž k projednání pouze zlomku bodů, které byly na programu ZMČ. V tomto případě Jednací řád ukládá starostovi MČ Praha 11 povinnost “svolat pokračování zasedání tak, aby se konalo do 15 dnů”.


Současný starosta MČ Praha 11 Petr Jirava však tuto povinnost nenaplnil. Teprve dne 20.9.2017 vyhlásil termín ZMČ, které svolává na 5.10.2017, tedy téměř měsíc po přerušení původního jednání.


Díky tomuto porušení Jednacího řádu ze strany starosty tak zůstává měsíc neprojednána většina bodů, včetně schválení přijetí dotací z  hl.m.Prahy. Mnoho zastupitelů bude mít navíc velký problém se pokračování ZMČ vůbec zúčastnit, a to z pracovních nebo osobních důvodů, neboť počítali s pokračováním jednání do 15 dnů, jak ukládá Jednací řád. Porušením JŘ, tedy může dojít k možné neúčasti zejména opozičních neuvolněných zastupitelů, a tím k narušení rovnosti politické soutěže, což mohl být jeden z důvodů posunutí termínu jednání mimo lhůtu uvedenou v JŘ.


Přitom právě starosta by měl být garantem dodržování nejen zákonů, ale i nižších norem, jakou je Jednací řád ZMČ a nikoli tyto normy účelově ignorovat.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama