Ing. Lenka Andrýsová

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2012 20:04:00

Jaký přínos členství ČR v organizacích nese?

Jaký přínos členství ČR v organizacích nese?

Mezinárodní organizace jsou rájem, kterému se docela úspěšně vyhýbají rozpočtové škrty, a to i v období ekonomické stagnace...

Většina mezinárodních organizací nezná tlak na vyrovnané rozpočty, který aktuálně prostupuje většinou států Evropy. Hlasy volající po snižování státních výdajů a šetření do mezinárodních organizací doléhají jen minimálně. Několik mezinárodních organizací dokonce volá po tom, aby jim členské státy platily ještě vyšší členské příspěvky. A to i přesto, že snižujeme odměny hasičům, policistům a pracovníkům na ministerstvech a že rušíme diplomatické zastoupení České republiky v zahraničí.

 Téma efektivnosti členství České republiky v mezinárodních organizacích jsme několikrát otevřeli na Zahraničním výboru. Výzkum v tomto směru provádí i Ústav mezinárodních vztahů. Problematiku mezinárodní organizacích jsem také osobně projednávala s odborníky z Ministerstva zahraničních věcí, ale i Ministerstva dopravy a školství. Odborníci z Ministerstva zahraničních věcí dosáhli významných výsledků. Musím je pochválit za to, že toto téma rozpracovali a předkládají vládě návrh postupu, který povede ke zmapování členství a vyhodnocení nákladů spojených s členstvím České republiky v mezinárodních organizacích. Nejprve si kladou za cíl získat celkový přehled o tom, jakým mezinárodním organizacím český stát přispívá a proč. Za dobu, co Česká republika vznikla, jsme se stali členy přibližně 400 mezinárodních organizací. Je velmi nutné se ptát na to, jak členství může Česká republika lépe využít, jak odstranit případné duplicity v agendách mezinárodních organizacích, jak maximálně využít hodnoty, kterou za členský příspěvek od mezinárodní organizace očekáváme. Je naprosto správné a samozřejmé zjišťovat, jaký přínos organizace má pro každého z nás občanů a zda má smysl vynakládat energii a prostředky ve všech mezinárodních organizací, kde jsme aktuálně členy.

 Zajímalo by mne, jak na tyto zvídavé otázky odpoví například garant za Světovou organizaci pro orbu, za Mezinárodní velrybářskou organizaci, za Mezinárodní byro pro výzkum vodních ptáků a mokřadů, či Spojený ústav jaderných výzkůmů v Dubně (JINR), kam ročně odvádíme kolem 55 miliónů Kč, i když jsme členy CERNu, Evropské organizace pro jaderný výzkum, kam odvádíme kolem 220 miliónů Kč ročně.

 Kromě otázek, které přibližují výdaje z rozpočtu potřebám občanovi vnímám jako revoluční změnu i fakt, že ukončit členství v mezinárodní organizaci už není tabu. A to, i přesto, že se příspěvky do mezinárodních organizací vždy považovaly jako mandatorní, česky řečeno povinné. V rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí představovaly výdaj, který prostě musíme takřka bez diskuze zaplatit. Platba příspěvků mezinárodním organizacím po schválení tohoto bodu již tak samozřejmá nebude. Na výsledky této aktivity si musíme počkat do 31.prosince 2012. Samotné schválení tohoto bodu vládou je však již jasným důkazem toho, že vláda má zájem se efektivitou mezinárodních organizací zabývat.

 Lenka Andrýsová, poslankyně Parlamentu ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama