Ing. Ludvík Hovorka

  • Šumice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2015 20:49:00

Se sloučením pojišťoven nesouhlasíme

Se sloučením pojišťoven nesouhlasíme

KDU-ČSL nesouhlasí s připravovaným sloučením České průmyslové zdravotní pojišťovny se zdravotní pojišťovnou Revírní bratrská pokladna.

 „Pro slučování těchto zdravotních pojišťoven není žádný vážný důvod a Revírní bratrská pokladna je finančně zdravá pojišťovna,“ řekl poslanec Ludvík Hovorka, který je členem Podvýboru pro ekonomiku ve zdravotnictví, zdravotní pojištění a lékovou politiku PČR.

„O slučování zdravotních pojišťoven nemohou rozhodovat finanční oligarchové a jimi dosazení členové správních rad. Není únosné, aby o slučování zdravotních pojišťoven a osudu 431 tisíc pojištěnců rozhodovalo netransparentně pár lidí ve správní radě zdravotní pojišťovny,“ pokračoval poslanec.

Po případném sloučení ČPZP s RBP ZP by ČPZP dosáhla 1,65 mld. pojištěnců, a významně by tak posílila své dominantní postavení v regionu severní a střední Moravy. Přitom nelze pominout, že na začátku procesu slučování ZP stálo udělení licence ZP Agel, která se po náboru 60 tisíc pojištěnců postupně sloučila s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou a Českou národní zdravotní pojišťovnou. Po změně názvu na Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu se sloučila se ZP Metal–Aliance. Kromě 1,1 mld. pojištěnců tak ČPZP až dosud získala i významné disponibilní finanční prostředky přebytků slučovaných zdravotních pojišťoven, a to ve výši 5 mld. Kč.
  
KDU-ČSL se domnívá, že takovéto posilování dominance není ve veřejném zájmu, v zájmu pojištěnců Revírní bratrské pokladny, zdravotní pojišťovny, nebo systému zdravotního pojištění. Není ani v souladu s již projednávanou změnou zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má zvýšit transparentnost ve zdravotnictví.

Proto KDU-ČSL, v souladu s vládní koaliční smlouvou, žádá o koaliční jednání v této záležitosti a zastavení všech kroků vedoucích ke slučování zdravotních pojišťoven.

Výňatek z koaliční smlouvy mezi ČSSD, hnutím ANO 2011 a KDU-ČSL na volební období 2013 – 2017:

Případné snížení počtu ZP bude realizováno až po projednání a se souhlasem koaličních stran.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama