Ing. Lukáš Bartoň, Ph.D.

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2020 8:48:00

Vláda šíří chaos, ignoruje semafor a porušuje slib, že nezavede plošná opatření

Vláda šíří chaos, ignoruje semafor a porušuje slib, že nezavede plošná opatření

Komentář pirátského poslance Lukáše Bartoně

Roušky budou nově pro žáky povinné i během výuky ve třídách, platí to pro všechny s výjimkou prvního stupně základních škol. Pravidlo ve čtvrtek oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Za Piráty plně podporujeme a respektujeme snahy krajských hygienických stanic zabránit šíření koronaviru ve školách v okresech, kde je zvýšené riziko nákazy. Z kroků vlády ale není zřejmé, proč znovu porušuje svůj slib, zavádí opatření plošně a nerespektuje metodický manuál pro školy vydaný v srpnu. Tím totiž popírá myšlenku tzv. semaforu, který nastavuje stupně pohotovosti pro jednotlivé okresy podle počtu nakažených a zavádí v návaznosti na tento údaj potřebná opatření. 

Zmíněný semafor představili Ministerstvu zdravotnictví jako první právě Piráti, tento systém měl za úkol snížit chaos ve společnosti a nastavit pro obyvatele jasná a srozumitelná pravidla. Vláda ale bohužel jeho myšlenku nedokázala převést do praxe, což je právě vidět i na plošném příkazu nosit roušky i během výuky. Tomuto opatření by nebylo co vytknout, pokud by tomu dle semaforu odpovídala situace ve všech okresech naší republiky. Tak tomu ale není.  Zavedení plošných opatření je přitom nesystémové a nebezpečné. Ve školách, kde k tomu není z epidemiologického hlediska důvod, může nucené nošení roušek spíše zvyšovat možná rizika. Děti nemají mnohdy tolik uvědomělosti jako dospělí a pravidla pro nošení roušek přestanou časem respektovat, budou si s nimi hrát nebo nebudou dodržovat správnou hygienu. To by mohlo být problematické hlavně ve chvíli, kdy by se situace v okresu skutečně zhoršila, a roušky by začaly mít vážné opodstatnění.

Nenařizujme proto zbytečně plošná opatření, dodržujme přikázaná pravidla hygienických stanic pro konkrétní lokality. Plošná opatření jsou jen známkou opětovného selhání ministra zdravotnictví a nepochopením zavedeného semaforu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama