Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2020 6:40:00

Chceme, aby platila stejná pravidla pro všechny zemědělce v EU

Chceme, aby platila stejná pravidla pro všechny zemědělce v EU

Zákaz klecového chovu nosnic od roku 2027 prošel o dva hlasy i díky lidovcům.

Konečně se to podařilo! I díky hlasům poslanců KDU-ČSL schválila Poslanecká sněmovna zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027. Středeční hlasování v dolní komoře tak zpečetilo dlouhodobou a usilovnou snahu nejenom politiků, ale i široké veřejnosti o změnu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Současně také poslanci prosadili zákaz drezury volně žijících zvířat v cirkusech.

Na problematiku klecového chovu přitom upozorňují lidovci už delší dobu. Předseda Marian Jurečka dodává, že je však třeba toto opatření zavést jednotně na celoevropské úrovni. „Chceme, aby platila stejná pravidla a podmínky pro všechny zemědělce v EU, abychom rozhodnutím zákazu klecových chovů nosnic v ČR nepostihli naše zemědělce, které by vedlo ke snížení nebo ukončení naší produkce.“

Neméně důležitá je podle něj samotná podpora především malých a středních chovatelů, která by jim umožnila postupně přejít na alternativní chovy.

Na poli Evropské unie zastupuje lidovce v otázce zákazu klecových chovů europoslankyně Michaela Šojdrová, která se snaží přesvědčit i další partnery v rámci celounijní debaty. Svým hlasem tak podpoří i petici proti klecovému chovu nosnic, která už čítá přes milion podpisů. Jedná se tak o vůbec třetí nejsilnější petici od občanů EU. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama