Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2019 9:40:00

Kalamita s hraboši je taková, jakou nikdo nepamatuje

Kalamita s hraboši je taková, jakou nikdo nepamatuje

Komentář na facebookovém profilu k plošnému sypání jedů proti hrabošům

Mnoho lidí se mě za poslední dva dny ptá na můj názor na opatření proti hrabošům, které vzbuzuje emoce. Prosím přečtěte si celý můj status k tomuto problému.

Zkuste si na úvod představit, co byste dělali jako zemědělci.... i přesto, že děláte orbu, máte dobrý osevní postup, jste v pestré krajině, na zimu zaťukaváte do polí bidýlka pro dravce a přesto byste měli letos jen 15 % běžné úrody, měl byste živit svoji rodinu, platit splátky a teď byste letos sklidili necelé dvě tuny a dívali se na armádu hrabošů, jak se vám stěhuje do kukuřice, do cukrovky, do vojtěšky a měli byste přemýšlet, že máte v září zase zaset, pšenici, ječmen? Na které se jak vyleze opět vrhnou, řeknete mi co byste dělali??

K aktuální situaci a rozhodnutím MZe a UKZU mi dovolte několik vět.

Situace s přemnožením hrabošů je v některých částech republiky opravdu kalamitní, nejen u nás v ČR, ale i u našich sousedů. Tak kalamitní, že ji lidé pracující celý život v zemědělství nepamatují! Letos jsem osobně s kombajnem sklízel pole u Vyškova, Kroměříže, Přerova, Olomouce (což jsou i zmíněné okresy v rozhodnutí UKZUZ) a škody byly neuvěřitelné. Zde běžně zemědělci umí vypěstovat a sklidit 7-10 tun obilí, ale sklízel jsem i méně než 2 tuny z ha. Takovou kalamitu hraboši způsobili.

Jak k tomu došlo? Mnoho lidí píše: ".... to jsou ti zemědělci co špatně hospodaří, neořou a pod." Z praxe jsem si ověřil, že to není pravda. I tam, kde zemědělci orbu pravidelně provádějí, ty škody byly veliké.

Důvodů je více. K přemnožení došlo především v příkopech okolo dálnic a cest. Zde to bylo pozorovatelné poslední dva roky, jak jsou provrtané. Mírné zimy hlodavcům v tom výrazně také pomohly. Navíc přirození predátoři nemají tak rychlou schopnost reprodukce zvýšit svoje stavy jako myši a hraboši!!

Co teď dělat v situaci, kdy tito škůdci ještě loni na podzim vytvářeli vyžraná kola v polích spíše na okrajích a dnes sežerou celé pole? Co může zemědělec vlastně dělat?

Ještě před rokem 2015 mohl v legálně zemědělec dělat to, co je dnes mimořádně povoleno pro vybrané okresy. To znamená, že si zemědělec při problému s hlodavci, sám mohl plošně aplikovat Stutox. Bylo to povoleno pro celou ČR a dělalo se to takto dlouho. Zemědělec vzal granulovanou návnadu s jedem, například dnes zmiňovaný přípravek Stutox a dal ho rozmetadlem na postižená místa (okraje polí nejčastěji).

Po roce 2015 o tuto možnost přišel a podle nových nařízení mohl tento přípravek aplikovat pouze tak, že ho lopatkou nasypal přímo do díry.

Tedy i dnes mohl hlodavce legálně trávit! Problém této situace je ten, že těch děr jsou nyní miliony a nejsou lidi, kteří by mohli týdny chodit po polích a návnady ukládat!

Je třeba si uvědomit, že hlodavci teď mají ještě co na polích žrát! Po tom co způsobili obrovské škody v obilí, se přesunuli a zemědělcům žerou kukuřici, cukrovku, vojtěšku, zeleninu.... jsou jich miliony. Když jste v poli, kde je tato kalamita, vidíte jich jen okem desítky. Až nebudou mít co žrát na polích, budou se stahovat do obcí a měst, tam je budou muset firmy a domácnosti likvidovat mnohem obtížněji.

Navíc je zde poměrně velké riziko přenosu nemocí na člověka.

Shrnutí:

Nikdo není nadšený, že musí hlodavce trávit. Zemědělce to stojí nemalé náklady a mají obrovské škody.

Články vyvolaly dojem, že to budou zemědělci ve všech okresech dělat plošně. Nesmysl. Budou to dělat tam, kde to je potřeba a především na okrajích polí, protože by to finančně absolutně nezaplatili!

Množství jedu pro hlodavce neznamená, že po pozření takové hlodavce, který je otráven by měl automaticky zemřít dravec.

To by již dnes ve městech umírali dravci ve městech, kde se hlodavci ve velkém tráví.

Tedy hledal se určitý kompromis, jak danou situaci řešit a toto je výsledek. Nadšený z něho nejsem, ale když se teď nic neudělá, tak při mírné zimě to bude příští rok celonárodní katastrofa.

Osobně bych řekl, že se tom řešení řeší zemědělské pozemky, ale zapomnělo se na původ kalamity, jako jsou příkopy a přístup správců ke komunikacím....ale to už je jiný příběh.

Toliko ode mne přiblížení věci odborně a snažil jsem se vysvětlil laickým jazykem.

Přeji pěkný den.

Pokud máte jakékoliv lepší řešení, pro tuto situaci, prosím napište jej. Díky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama