Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2016 9:09:00

Využíváme i dotace původně přidělené evropským státům, které nejsou tak úspěšné

Využíváme i dotace původně přidělené evropským státům, které nejsou tak úspěšné

Ovoci a zelenině se daří najít cestu k dětem do škol. Ministerstvo zemědělství úspěšně čerpá evropskou dotaci.

Ministerstvu zemědělství se úspěšně daří čerpat evropskou dotaci do projektu Ovoce a zelenina do škol. Může totiž využívat i peníze určené původně jiným členským státům, které je vyčerpat nedokázaly. Čeští školáci tak dostali navíc zdarma v loňském školním roce zeleninu a ovoce za 64 milionů korun (celková výše podpory byla 190 milionů), v letošním za 47 milionů (celková výše podpory dle odhadu 194 milionů). Na dnešní tiskové konferenci Ministerstvo zemědělství také oznámilo, že podá žalobu na neplatnost finanční opravy za nastavení podmínek přímých plateb zemědělcům (tzv. kontrola podmíněnosti), kterou požaduje Evropská komise.

 „Projekt Ovoce a zelenina do škol seznamuje děti s různými druhy ovoce a zeleniny, zároveň u nich podporuje zdravé životní návyky a zpestřuje jejich školní svačiny. Je také prevencí před obezitou. Jsem proto opravdu rád, že projekt úspěšně organizujeme už několik let a navíc, že můžeme využívat i dotace původně přidělené jiným evropským státům, které nejsou tak úspěšné v jejich využívání jako my nebo je vůbec nevyužívají,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ve školním roce 2014/2015 šlo na projekt 190 milionů korun, z toho 150 milionů hradila EU a Česká republika přispěla 40 miliony korun.

 „Ve školním roce 2015/2016 snížila EU podporu na 134 milionů korun, a proto Česká republika navýšila svůj příspěvek na 60 milionů, aby tak děti mohly dostat stejné množství ovoce a zeleniny jako v předchozím roce,“ uvedl Jurečka.

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu nařízení vlády, která mimo jiné zvyšuje podíl českého ovoce a zeleniny v projektu na 40 %, aby více podpořilo místní produkci a pěstitele. V současné době pochází z ČR přibližně 29 % ovoce a zeleniny.

Projekt Ovoce a zelenina do škol spustila EU v roce 2009. Je určený dětem z  prvního stupně základních škol. Školy i děti dostávají ovoce a zeleninu zdarma.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v listopadu 2015 kontrolovala bezpečnost a jakost potravinových balíčků v rámci projektu Ovoce a zelenina do škol. Všechny vzorky byly vyhovující, výsledky tak dokázaly dobrou kvalitu dodávaných potravin.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama