Ing. Mgr. Miroslav Poche

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2015 9:27:49

Povinné označování země původu masa u masných výrobků nepodpořím

Povinné označování země původu masa u masných výrobků nepodpořím

V souladu se stanoviskem ČR k návrhu na zavedení povinného označování země původu masa u zpracovaných potravin bude europoslanec Miroslav Poche (ČSSD, S&D) na plenárním zasedání Evropského parlamentu hlasovat proti zavedení tohoto opatření.

Zasedání proběhne už 11. února 2015.

„Ztotožňuji se se stanoviskem, které zpracovalo Ministerstvo zemědělství, že označení původu masa jako složky potravin by mělo být zachováno na základě dobrovolnosti. Zvyšování informovanosti spotřebitele a zavádění obecných požadavků na transparentní značení původu potravin jednoznačně podporuji, ovšem tento konkrétní krok pokládám za nesmyslný a v praxi velmi obtížně realizovatelný. Považuji to za příklad špatné a zbytečné regulace, která kazí Evropské unii pověst. Ta přitom usiluje o tzv. chytrou regulaci, která má zajistit efektivitu činnosti EU. Toto opatření jde evidentně zcela jiným směrem. Usnesení proto v navrženém znění nepodpořím,“ vysvětluje svůj postoj Miroslav Poche.

Dle Miroslava Pocheho je označování země původu přínosné a žádoucí opatření v případě jednosložkových potravin jako jsou všechny druhy masa, vejce, mléko, ovoce či zelenina, kde s dohledáním země původu není problém. Ovšem v případě masných výrobků, které jsou vícesložkovými potravinami, nastává problém z důvodu změn dodavatelů jednotlivých složek, ke kterým v praxi běžně dochází. To by pro výrobce znamenalo zvýšenou administrativní zátěž a náklady na neustálou změnu obalů a etiket. Pro spotřebitele by povinné označování mohlo vést ke zmatení, neboť stejný výrobek by s každou šarží mohl obsahovat jiné informace a očekávané zvyšování informovanosti spotřebitelů by tak mělo efekt spíše opačný. U masa se navíc uvádí nejen údaj, kde bylo zvíře chováno, ale také kde bylo poraženo. Kumulace všech těchto údajů na jedné etiketě by vedlo ke snížení srozumitelnosti i přehlednosti etiket.

„Pro hodnocení masných výrobků jsou pro spotřebitele rozhodující dva faktory – kvalita a cena. Kvalita může být garantována i přes neznalost země původu všech jednotlivých složek výrobku. Při zavedení tohoto opatření je ovšem velmi pravděpodobné, že dojde k navýšení ceny výrobků, do které se buď promítnou zvýšené náklady na výrobu nových obalů či výběr dražšího dodavatele, aby byla zachována země původu,“ doplňuje Miroslav Poche.

V případě masných výrobků je zcela běžné, že výrobce nakupuje maso od dodavatelů z různých zemí dle momentální nabídky. Označování země původu by proto mělo být zachováno na dobrovolné bázi, jelikož poptávka po tomto typu informací ze strany spotřebitelů je v současné době naplňována například prostřednictvím označení, jako je Chráněné označení původu, Česká potravina či Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama