Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2021 19:31:00

Prezident se bude královsky bavit, až strany ukážou, že nedodržují zákon

Prezident se bude královsky bavit, až strany ukážou, že nedodržují zákon

Komentář na facebookovém profilu k vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny

 Proč asi, zcela proti zvyklostem, vyhlásil prezident volby do Poslanecké sněmovny již více než 3/4 roku předem (rozhodnutí z 28. prosince vyhlášeno 31. prosince 2020 o termínu 8. a 9. října 2021), když stačí ze zákona 90 dnů (jak v minulosti s předstihem maximálně pouhých několika dnů kterýkoli náš prezident vždy vyhlašoval)?

Zřejmě proto, že se bude královsky bavit, až parlamentní a další strany, které po Novém roce včas nezareagují a nezřídí si do 5. ledna transparentní volební účet (u koalic, které do tohoto data nebudou ani oficiálně existovat, ani nemluvě) tím spáchají přestupek s pokutou od 30 tisíc do půl milionů korun a současně tím ukážou, že nedodržují zákon.

247/1995 Sb.

§ 1 (3) Volby do Parlamentu České republiky vyhlašuje prezident republiky nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Rozhodnutí o vyhlášení voleb se uveřejňuje ve Sbírce zákonů. Za den vyhlášení voleb do Parlamentu České republiky se považuje den, kdy byla rozeslána částka Sbírky zákonů, v níž bylo rozhodnutí o vyhlášení voleb do Parlamentu České republiky uveřejněno.

§ 16a (1) Každá kandidující politická strana, politické hnutí, koalice nebo nezávislý kandidát jsou povinni si pro financování volební kampaně nejpozději do 5 dnů ode dne vyhlášení voleb zřídit účet umožňující bezplatný a nepřetržitý přístup třetích osob k zobrazování přehledu platebních transakcí na tomto účtu (dále jen „volební účet“).

§ 16h (2) Kandidující politická strana a politické hnutí nebo politická strana a politické hnutí zastoupené v koalici se dopustí správního deliktu tím, že... b) v rozporu s § 16a odst. 1 si nezřídí volební účet

(5) Za správní delikt se uloží pokuta od... c) 30000 Kč do 500000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 2 písm. b), c), d), e), f) nebo g)

Sbírka zákonů s vyhlášením voleb ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama