Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2016 17:11:00

Komise dostala právem žlutou kartu. Směrnice může poškodit ekonomický růst

Komise dostala právem žlutou kartu. Směrnice může poškodit ekonomický růst

Národní parlamenty členských států EU vyslaly silný signál Evropské komisi. Parlamentní komory z celkem 11 zemí, včetně obou komor českého parlamentu, vyjádřily negativní stanovisko k návrhu.

Komise na revizi směrnice o vysílání pracovníků. Ten byl představen v březnu. Členka Výboru pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu Michaela Šojdrová sdělila své výhrady osobně eurokomisařce Thyssenové a ve věci Evropskou komisi též interpelovala.

Komise v návrhu počítá s principem stejně odměny za stejnou práci v jedné zemi, což bude mít podle českého a dalších parlamentů negativní vliv na mobilitu v Evropě. Podle europoslankyně Šojdrové se jedná o zjevný protekcionismus namířený proti pracovníkům z nových členských zemí pod záminkou boje proti tzv. sociálnímu dumpingu.

Michaela Šojdrová: "Navrhovaná směrnice o vysílání pracovníků může poškodit firmy a mohla by vést i ke snižování mezd. Nejde ale jen o dopady na firmy a zaměstnance, kteří jsou vysíláni. Pokud by byl striktně uplatňován princip 'stejná mzda za stejnou práci ve stejném místě', pak by nepochybně některé menší firmy musely s prací v zahraničí brzy skončit, ale především by šlo o zásah do konkurenčního prostředí."

Stanovisko národních parlamentů postačuje na udělení tzv. žluté karty, což v praxi znamená, že Komise musí návrh znovu přehodnotit. Postoje parlamentů, zejména ze zemí střední a východní Evropy, naznačují, že návrh směrnice bude mít v Radě velké problémy a že v Evropě existuje v této otázce neshoda mezi starými a novými členskými zeměmi. V brzké době se směrnicí bude zabývat Výbor pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu, jehož je Šojdrová členkou.

"V době, kdy je mobilita pracovníku v Evropě velmi nízká - okolo 1,5 %  - a kdy chceme podpořit ekonomicky růst, bychom neměli vytvářet novou legislativu, která situaci zaměstnavatelů ještě více zkomplikuje. V červnu 2016 bude ukončen implementační proces směrnice z roku 2014, která zajištuje minimální srovnatelný standard. Nový návrh Komise je tudíž zcela nadbytečný. Očekávám, že Komise bude na tuto žlutou kartu adekvátně reagovat," uzavírá Michaela Šojdrová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama