Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2014 13:30:00

Má Výbor pro práva žen smysl?

Má Výbor pro práva žen smysl?

Chce parlamentní Výbor pro práva žen (FEMM) skutečně pomáhat ženám, nebo je jen platformou pro prosazování partikulárních zájmů? To jsem zatím i při nejlepší snaze nepochopila.

 Ve Výboru pro práva žen jsem sice nováčkem, ale silně vnímám jeho široké zaměření a velmi rozmanité politické spektrum, které musí pojmout. Přesto se i v této agendě dají naštěstí najít společná témata i cíle, na kterých se dokážeme shodnout napříč politickými frakcemi. Ať již je to boj proti násilí na ženách, zvýšení participace žen v politice, zlepšování postavení žen na trhu práce a v přístupu k odměňování či slučitelnost profesní a mateřské role.

Nepřipadá mi vhodné vnucovat výboru další a další cíle a snažit se je prosadit na úkor výše jmenovaných, tato ambice není prospěšná pro nikoho. Existují totiž témata, u kterých se nikdy jako členové a členky výboru neshodneme (například legalizace a podpora potratové politiky jako práva na reprodukční zdraví). Někteří tvrdošíjně a zcela bez ohledu na své okolí a na realitu na těchto tématech trvají a skoro s potěšením blokují celé jednání.

Prosazují zkrátka maximum svého a nehledí na společná, zásadní témata, která mohou celkově pomoci zlepšit postavení žen a přitom nepopírají jejich nezastupitelnou roli v mateřství. Namísto práce na klíčových bodech vedeme boj o slovíčka v usneseních a odrážíme útoky na hodnoty, které považujeme za nezpochybnitelné, tedy rodinu a ochranu lidského života ve všech jeho fázích.

Výsledkem těchto střetů je samozřejmě nulový pokrok. Uvedu příklad. Již několikrát jsem spolu kolegyněmi z Evropské lidové strany podepsala iniciativu k založení tzv. intergroup pro rodinu a ochranu dětí a výsledek? Stále se nic neděje. Vznikne vůbec?

U příležitosti 30. výročí od vzniku výboru se tedy zamýšlím nad jeho užitečností. Má-li mít smysl, měli bychom se snažit vzájemně méně bojovat a více spolupracovat. Pak by zde byla i šance, že se dobereme přijatelných výsledků, které skutečně pomohou ženám, dětem i rodinám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama